/Прилики и разлики между ПДЧ, ЛПДЧ и МДФ
плоскости от различни материали

Прилики и разлики между ПДЧ, ЛПДЧ и МДФ

За неспециалист е трудно да определи от какъв материал е изработена някоя мебел. Ако става въпрос за масивно дърво вероятно всеки ще го разпознае. Но ако е някакъв вид плоскост? Какви са вариантите и по какво се различават ще се опитаме да ви обясним тук. Най-популярните и широко използвани плоскости от естествени материали са ПДЧ, ЛПДЧ и МДФ.

Какво е ПДЧ?

ПДЧ е съкратеното наименование за плоча от дървесни частици, които са смлени и слепени със специална смола. Характерно за този вид плоскости е, че са трислойни. Два тънки слоя, изработени от фини и плътно пресовани частици, образуват външната част на плоскостта. Те осигуряват издържливост на материала. Вътрешният слой е с по-малка плътност, което се прави с цел по-ниска цена. Широко приложение намира при изработката на корпусни мебели, но не е добър вариант за фина обработка. Освен това не понася влага, което ограничава приложението му до офиси, кухни, трапезарии. Този материал е доста предпочитан за работа поради две основни причини. Първата е сравнително ниската му цена. Втората е практически неограничената възможност за оцветяване. Когато плоскостите имитират фурнир се наричат фурнировани.

пдч плоскости

Какво е ЛПДЧ?

Плочите, покрити с декоративна, импрегнирана с меламинова боя хартия носят названието ЛПДЧ – ламинирани плоскости от дървесни частици. Те могат да имитират голямо разнообразие от текстури, но най-разпространените са дървесни шарки, мат и гланц. Като цяло ЛПДЧ плоскостите са издържливи на UV-лъчи, лесно се пъддържат и са устойчиви на замърсяване. Много подходящи са за изработката на интериорни фронтални елементи и интериорни повърхности. Предлагат се плоскости с подобрена устойчивост на влага и пожар, което ги прави добър вариант за проекти със специфични изисквания.

лпдч плоскост

Какво е МДФ?

МДФ е абревиатура на английското название Medium Density Fibreboard. Тези дървеновлакнести плоскости също се произвеждат от дребни дървени частици. Разликата е, че пресоването им става при висока температура и налягане. Раздробените частици се смесват със свързващи вещества и смоли, което прави крайния продукт здрав и плътен. Лесен е за рязане, а също и за обработка. Поради процеса на изработка плоскостите са много устойчиви към гъбички и микроорганизми. Това определя широкото им приложение и ги прави предпочитани като безопасни. Поради добрите си показатели на този материал се обръща голямо внимание, което доведе до нови разработки и подобряване на много от качествата му в последните години. Така например бяха разработени гъвкави плоскости, които позволяват лесно оформяне на дъгообразни профили. Характерно при работа с МДФ плоскости е, че не се препоръчва употребата на гвоздеи – те просто не се задържат добре в тях. За да се избегне разцепването на материали, при работа с винтове се препоръчва предварително да се пробият отвори за тях. Особено широко приложение МДФ-ът намира при изработката на интериорни и входни врати и кухненски плотове.

мдф плоскости