/Как да изберем красиво и качествено спално бельо
спално бельо

Как да изберем красиво и качествено спално бельо

Спалното бельо е важна част от цялостната визия на спалнята. С вида си то ни зарежда с приятна емоция, приканвайки ни да се сгушим в меките завивки. Комфортът, който създава то при допир с тялото ни допринася за пълно отпускане и ни настройва за почивка. Така че, колкото и незначителен на пръв поглед да ни се струва въпросът за това какви завивки ще си изберем, това не е съвсем така.  Когато прибавим и факта, че покупката на качествени комплекти спално бельо изисква да заделим една доста добра сума, то си заслужава да отделим малко време на тази тема.

Материята е важна

И така. Две са най-важните характеристики, на които трябва да обърнем внимание – материята и нейната плътност. На пазара се предлага бельо от памук, бамбук, полиестер, бархет, хасе, крепон, лен, сатен, коприна… Повече от ясно е, че няма как да знаете или запомните характеристиките им, а и не е нужно. За домакините е важно освен красиви, завивките да се перат и съхнат бързо, като при това не се мачкат много и се гладят лесно.

Защо да изберем памук?

Памукът е в състояние да задоволи по-голяма част от тези изсквания. Луксозното бельо се изработва от висококачествения египетски памук, който има дълги, гъвкави влакна и е дълготраен. Цената на такива комплекти обаче не е достъпна за всеки бюджет. Завивките за по-масова употреба обикновено са изработени от индийски или китайски памук. Цената им е по-ниска, трайността също, но са на едно доста прилично ниво. Тези завивки по един естествен начин защитават тялото от потене, като попиват излишната влага.

памук растение
памук

Какво са бамбуковите материи?

През последните години се появиха т.н. бамбукови материи. Те са изработени от естествени влакна, извлечени от бамбук, но обикновено са смесени с памук. Предлагат доста добро качество на прилична цена, като освен това са противоалергични. Много добро решение за привържениците на органичен и природосъобразен начин на живот.

Заслужава ли си полиестерът?

Полиестрът е изцяло синтетичен материал. Това определя и ниската му цена и широка употреба. Решението за такава покупка е персонално, но все пак имайте предвид, че изкуствената материя не се грижи за тялото така, както естествената. Вместо да поддържа тялото сухо, полиестерът по-скоро запарва.

Да инвестирам ли в бархет или крепон?

Бархетът и крепона са меки материи на памучна основа, които са много удобни и комфортни. Друго положително тяхно качество е, че не се мачкат, а и добре задържат цветовете дълго време. Това ги прави особено подходящи за изработка на спално бельо за детска стая. Достатъчно трайни са, а и децата растат бързо, лесно им омръзват и десените – ето един добър повод за покупка на нови завивки.

Ленът е добър избор през лятото

Той има естествен охлаждащ ефект и абсорбира топлината от вас. От него се изработва висококачествено бельо, което става по-меко с всяко следващо пране, но имайте предвид, че много се мачка.

лен растение
лен

Коприна и сатен?

Коприната и сатенът носят безспорно едно по-секси излъчване и предлагат на тялото различно усещане. Гальовни, меки, хладни, изкушаващо красиви – тези завивки определено заслужават високата си цена. Имате ли възможност, поглезете се с такова спално бельо. Гарантирано ще запомните преживяването!

коприна и сатен

Плътност на спалното бельо

Другата важна характеристика, както вече споменахме е плътността. Да помните цифри за брой нишки на квадратен сантиметър, които да сравнявате с етикета е меко казано нереално. Доверете се на сетивността си. Ако все пак държите на статистическите данни, то знайте, че данни от над 400 нишки/кв.см. са нереални. Между 200 и 400 нишки са възможна и вероятно точна цифра.

Ако не можете да си позволите скъпи спални комплекти, то поне се погрижете да си купите качествени калъфки. Материята, която се намира най-близо до лицето ви трябва да е наистина на ниво – мека и нежна.

Размерът на леглото и дизайнът на бельото

Важно е, когато купувате спално бельо, да знаете размера на леглото. Много разпространени в последните години са долните чаршафи с ластик, които са изключително удобни, особено за матрак. Не се събират и са много лесни за поставяне и ежедневна поддръжка. При тях е важно да знаете каква е дебелината на вашия матрак и да сравните тази информация с данните от етикета.

Красивият дизайн също е важен. Всеки усеща цветовете по различен начин, един харесва цветя, друг предпочита райе или каре, трети някакъв принт. Купете си това, което ви прави щастливи, когато го погледнете. Какво по-добро от това да си легнете с усмивка и настроение!

Бъдете внимателни при прането!

И не на последно място – прочетете добре информацията за пране на етикета. Не превишавайте посочената температура и използвайте качествени перилни препарати. Много често се препоръчва използването на омекотители и сушилня да се сведе до минимум. Всеки път, когато имате възможност, сушете чаршафите на открито – на слънчева светлина и на въздух. Това ще увеличи живота им.