/Как да изберем бюро
Бюро за дома

Как да изберем бюро

Последните години от живота на човечеството бяха странни, различни, дори малко плашещи. Те внесоха промени в рутината на хората. Постепенно се научихме да живеем в новата реалност, адаптирахме се и я приехме.

Вече е нещо нормално да се работи или учи от вкъщи. Но за да е този процес пълноценен, има един важен детайл. Трябва да се организира комфортно работно или учебно място, осигуряващо нужните условия за качествен труд и обучение.

Попитахме консултантите от Мебели ВЕНУС: Как се избира бюро за дома? Ето какво споделиха те с нас.

Бюро за детска стая

Както винаги, децата са на първо място. Всяка мебел, която купуваме за тяхната стая, трябва да бъде добре преценена.

Детско бюро

Още в крехка възраст децата трябва да бъдат стимулирани да се развиват и творят. Ето защо те трябва да разполагат с местенце, където да седнат за да рисуват, играят с конструктор, оцветяват и разглеждат книжки. Създаването на такива навици е важна стъпка в правилна посока.

 • Безопасност

Детското бюро трябва да бъде на първо място безопасно. Не трябва да има остри ъгли или опасни елементи. Идеалният вариант е да изберете бюро от пластмаса. То е леко и при евентуален удар детето няма да се нарани сериозно. Ако има повдигащ механизъм, нека той да бъде ръчен. Така ще елиминирате риска от неволно натискане на автоматично задействане и последващо притискане на крайник.

 • Регулиране

Добра идея е да изберете модел с регулируем плот. Когато е повдигнат, той позволява на детето да рисува, без да се налага да стои приведено над листа. Повдигането във височина на цялото бюро ще позволи да го използвате, докато дойде време за покупка на ученическо бюро.

 • Цветове

Ярките и весели цветове стимулират детето и развиват неговата фантазия. Не избирайте скучни модели. Търсете бюро, в което детето да се влюби веднага. Апликации с любими приказни герои ще помогнат много за това.

 • Организация

За предпочитане е да закупите модел, към който има стенна или стояща етажерка. По този начин ще създадете у детето навик да подрежда и съхранява вещите си. Те ще му осигурят допълнително удобство и ще улеснят неговите занимания. Бюрото непременно трябва да има чекмеджета или поставки, в които детето да съхранява пособията си.

Детското бюро трябва да е забавно и безопасно
Детското бюро трябва да е забавно и безопасно

Ученическо бюро

Това бюро е с по-големи размери, за да съответства на възрастта и физическите характеристики на средностатистическия ученик. Всяко дете обаче е различно, а вие трябва да съобразите избора с особеностите на вашето собствено.

 • Размер

Няма задължителни изисквания в това отношение. Има стандарти по отношение на височината. Всичко друго зависи от свободното пространство, с което разполагате в помещението. Старайте се да осигурите максимално голям размер. Днес децата използват активно и компютри или лаптопи, освен задължителните учебници и тетрадки. За всичко това трябва да има място на работния плот.

 • Функции

Възможността за регулиране на размера ще позволи на бюрото да расте заедно с детето. Това ще ви спести средства в дългосрочен план. Освен това ще сте сигурни, че на детето му е удобно и комфортно. Уверете се, че бюрото предлага възможност за съхранение на канцеларски материали, учебници и тетрадки. Чекмеджета, рафтове, шкаф с вратичка, дори повдигащ се плот са от особена важност.

Плота на бюрото може да има опция за повдигане и на нива. За целта към него се монтира ръчен или електрически механизъм. Ръчното повдигане е една идея по-бавно, но пък е по-безопасно. Неволно активиране на механизма може да предизвика някакво нараняване. Изберете електрическия вариант, ако детето ви вече е в тийнейджърска възраст.

 • Разположение

Когато подбирате мястото за поставяне на бюро, естествената слънчева светлина е важен приоритет. Това обаче може да не е вариант за вашето дете. Ако то има склонността лесно да се разсейва, прозорецът ще му осигури идеална възможност да губи концентрация и време.

При липса на пространство или при повече деца в една стая, добра идея е да спестите място. Така стаята ще бъде лесно проходима и по-просторна. Изберете двуетажен вариант на легло с бюро. Така детето ще разполага с удобен учебен кът и в същото време ще се радва на високото си легло.

Ако обедините етажерка или библиотека с бюрото, също ще спестите не малко място. Този вариант е едновременно красив и много удобен. Ъгловият вариант бюро е друго находчиво решение. Едновременно пестите пространство в помещението и осигурявате на детето по-голямо удобство.

Удобни и функционални ученически бюра
Удобни и функционални ученически бюра

Бюро за домашен офис

Какво работно бюро ще изберете зависи много от типа на вашето служебно занимание.

Местоположение и размери

За да работят някои хора се нуждаят само от един лаптоп. Това, което е важно за тях, е тишината и спокойната среда. Често за целта се организира малък офис на терасата или в спалнята. За такива случаи се предлагат чудесни модели компактни бюра. Те не заемат много място, но осигуряват добри работни условия.

Ако сте принудени да работите във всекидневната, то тогава можете да съобразите дизайна на бюрото с обстановката в стаята. Така ще разполагате с хармонично пространство, дори когато не работите. Размерът на бюрото може да е по-голям, но изисканата му визия ще пасва на средата.

Ако разполагате с работен кабинет, имате възможност да организирате едно напълно функционално пространство. Изберете адекватно за изискванията ви бюро, без да се притеснявате от неговите размери. Ако работата ви е свързана с много документация, справочна литература, чертежи и друга бумащина, вие ще се нуждаете от много чекмеджета, рафтове, шкафове с врати.

Можете да монтирате вашето бюро на много места
Можете да монтирате вашето бюро на много места

Дизайн и функционалност

 • Класическа визия

Работното бюро може да е с класическа визия. Тя включва работен плот, поне едно чекмедже, шкаф с врата и рафтчета, страници. Добре е да разполагате с опция заключване. Плавното затваряне е голям плюс и пести време. Бюрото може да бъде на колелца или да стъпва изцяло на земята.

 • Ъглов вариант

Ъгловото разпределение на работната площ осигурява много повече възможности за правилно организиране на пространството. Използването на стол с колелца ще улесни достъпа и до двете страни на бюрото. Имате възможност да избирате между външен и вътрешен радиус на закръгляне, основан изцяло на вашето предпочитание.

 • Модулно бюро

Този избор ви оставя възможност да променяте и надстроявате. Монтирайте отделните модули по начин, който ще ви импонира в най-голяма степен. И ако след време нуждите ви се увеличат, просто купете допълнителен модул в същи цвят и стил.

 • Изискан дизайн

Има и много бюра, чиято визия е на светлинни години от класическата. Това обаче не оказва влияние върху тяхната функционалност. Такъв тип мебел ще изпълни перфектно задачата си през деня. Вечерта приберете лаптопа и вашите гости ще се възхитят на луксозната ви тоалетка или етажерка.

Изберете дизайн, който ви пасва най-добре
Изберете дизайн, който ви пасва най-добре

Невероятно разнообразие от компютърни и работни бюра можете да разгледате ТУК в сайта на Мебели ВЕНУС. Вече знаете към какво да се стремите и да направите своя осъзнат избор.