/Интериорни дизайни с неочакван главен герой – бюфетът
Кухненски бюфет

Интериорни дизайни с неочакван главен герой – бюфетът

Мнозина свързват наименованието „бюфет“ с похапване, плата, шведски маси. Това е така, но има и друг тип бюфет – вещ, която днес мнозина искат да имат в дома си. Неговото първоначално място е било в кухнята, което го свързва по някакъв начин с храната. Става въпрос за мебел с много дълга история. Фактът, че и днес говорим за него, е достатъчно красноречив. Бюфетният шкаф е удобен, красив, изискан и това му е помогнало да се съхрани през вековете. Претърпял е всякакви трансформации, но не е изгубил своята идентичност.

Срещата на минало и настояще в тази мебел определено има и бъдеще

Кухненският бюфет с витрини е създаден преди повече от 500 години. Той е намирал място във всеки френски дом. Можете да си представите за какво разнообразие от модели става въпрос. Едни са прости и съвсем изчистени, други са с полици и витрини, трети с резба и декорация, големи и малки, със и без крачета… И днес има оригинални бюфети, които просто смайват с красотата и прецизната си изработка.

Красив старинен бюфет
Красив старинен бюфет

Тази мебел се оказала много удобна. Разполагала с три основни зони – долен шкаф с вратички, средна открита част с широка полица и стъклени витрини най-отгоре. Постепенно започнали да се правят различни модификации. При едни плотът в средата изчезнал, при други отстранили горната част, за трети останали само витрините. Отпаднали и тежките орнаменти, а през миналия век дървото било заменено с талашитени плоскости. Днес ние сме късметлии, защото можем да имаме в дома си бюфет по наш вкус – старинен или модерен, но във всички случаи красив и функционален.

Практично вграден бюфет
Практично вграден бюфет

Старинните модели заслужават внимание

Един красив бюфет за трапезария би могъл да промени изцяло визията на помещението. И не е задължително цялото ви обзавеждане да е старо – дори напротив. Модерната трапезария ще му пасне идеално, ако просто следвате избрана стилова нишка. Това може да е обща цветова гама, орнаментика или течение в интериорния дизайн. Изключително често се прибягва до реновиране на старинните бюфети, като боядисването им е предпочитан вариант. Това води до пълно преобразяване, а крайният резултат при монтиране в помещението е поразителен.

Реновирани старинни бюфети
Реновирани старинни бюфети

Актуалните днес отворени пространства, обединяващи кухня, трапезария и всекидневна в едно, са идеалното място за салонен бюфет. Той ще бъде акцентът в това помещение, без значение дали е поставен до стената или зад някой диван. Какво по-добро решение за излагане на красивите ви произведения на изкуството, колекции, декорации, книги – в него можете да поберете всичко.

Интегриране на бюфет в модерна обстановка
Интегриране на бюфет в модерна обстановка

В почти всяка стая може да се намери място за бюфет, особено ако става въпрос за вариант с малък размер. Той би стоял чудесно в широк коридор, завършен с огледало на стената над него. Поставен в антрето, такъв акцент би бил безгласен израз на гостоприемство, като в същото време ще организира входното пространство. Декорация с красиви предмети, ваза с цветя, плетен панер с ключове, слънчеви очила и други дреболии – какво по-уютно усещане за дом от това!?

Съвременен бюфет в антрето
Съвременен бюфет в антрето

Бюфет можете да поставите и в спалнята, замествайки напълно скрина. Подредете върху него снимки на семейството или просто подпрете на стената любимата си картина. Красотата е в простите неща! А защо да не си организирате и малък домашен офис? Всичко е просто въпрос на фантазия. Дайте простор на въображението си, черпете идеи от готови проекти, търсете помощ и съвети и накрая със сигурност ще успеете да създадете нещо прекрасно.

Бюфет в спалнята
Бюфет в спалнята

Лесното решение – покупка на модерен бюфет

След толкова трансформации през годините, класическият бюфет е променил изцяло визията, но не и същността си. Неговата основна функция е да предостави практично място за съхранение на семейните вещи. Сред огромното разнообразие от модели всеки ще открие точно това, което му е нужно. Едни имат необходимост от витрини за сервизи, на други им трябва място да подредят колекцията си, трети искат всичко да е скрито от погледа.

Бюфет, шкаф, шкаф с витрина – зад всички тези наименования се крие една и съща мебел. Днес те се изработват от плоскости в различни цветове, което ви позволява да ги интегрирате безболезнено към интериора в дома си. Стилово също не е проблем да подберете подходящ бюфет. Много модели разполагат с вградено осветление, което е прекрасен начин да акцентирате върху определена зона в стаята. Просто поставете там бюфет с витрина, в която има вградено LED осветление. Светлината е уникален начин да привлечете вниманието, да направите даден обект забележим или просто да създадете интимна обстановка.

Модерен бюфет с LED осветление
Бюфети с LED осветление Източник: Мебели АРЕНА

Традиционно бюфетът е бил място за съхранение на вещи от ежедневието. Днес обаче той по-скоро дава характер на пространството, превръща се в основна част от декорацията. Съвременният модерен дом има нужда от мебел, която е универсална и функционална. Подходяща декорация с ефектни аксесоари може да промени изцяло визията на един бюфет. Поставете върху него телевизор и той ще се превърне в разкошен ТВ шкаф в дневната. Подредете снимки на любимите си хора, аранжирайте изящни арт творби и ще получите съвсем друга мебел.

Арт бюфет
Арт бюфет

Бюфетът има място и в супер модерната кухня. Ако бъде подбран добре, той ще оказва поразително въздействие върху всеки, прекрачил прага ѝ. Ефектен бар за напитки е абсолютно попадение в целта, без значение дали е със старинен вид или супер модерно излъчване. Това, което не трябва да забравяте обаче е, че балансът и придържането към едно естетично пространство са от изключителна важност.

Бюфет в кухнята
Бюфет в трапезарията
Кухненски бюфет

Възможности за изява на дизайнерската ви същност има в изобилие – и като модели, и като цветове, и като стилове. В това ще се убедите лесно, ако разгледате предложенията в сайта на Мебели АРЕНА.