/Защо цените на диваните са толкова различни?
Качествени дивани

Защо цените на диваните са толкова различни?

Забелязали ли сте, че един диван може да струва 700 лв, а друг 2700? Няма как да не сте обърнали внимание в какви широки граници се движат цените при диваните. Да, някои от тях изглеждат впечатляващо. Други пък, почти идентични на вид, а цените им с огромна разлика. И започвате да се питате – лъжат ли ни? Производителите или търговците са надули цените?

Истината е, че в по-голямата част от случаите, цените са напълно оправдани. Тук ще ви разкрием някои тънкости, които ще ви помогнат да се ориентирате. Когато знаете какво да гледате, лесно ще разберете дали ви подвеждат или ще си купите нещо наистина качествено.

Външен оглед на дивана

Решите ли да купувате диван, най-добрият вариант е избор на място. Хората казват – око да види, ръка да пипне. А тук това правило важи с пълна сила, защото разликата понякога е осезаема.

Дамаска на диван

Разгледайте изложените дивани и прокарайте ръка по плата, с който са тапицирани. Няколко основни неща са от значение тук:

  • Усещането от допира трябва да ви носи удоволствие – мек, галещ сетивата, нежен към кожата. Остри и боцкащи дамаски ще ви създават непрекъснат дискомфорт. Може дори да ви принудят да сложите допълнително покривало.
  • Стегната материя – ако усетите, че платът е прекалено отпуснат, не си струва. Ако при движение на ръката по него той се набира, много скоро ще ви бъде невъзможно да видите дивана си изпънат. Тъканите жакардови дамаски са идеален избор. Те запазват добрия си вид и форма години наред.
  • Лесно почистване – вярвате или не, някои фирми вече предлагат такива вълшебни дамаски. Разлято кафе, размазан кетчуп, надраскано с маркер – всичко това се чисти за секунди. Самата дамаска не попива и имате възможност да отстраните зацапаното само със салфетка. Забърсвате с чиста влажна кърпа и готово – магията е налице. Подсигурете се с качествена материя и ще си спестите много главоболия. Ако е необходимо, поискайте демонстрация на място, за да сте сигурни какво купувате.
  • Модерен цвят – никак не е маловажно какъв цвят ще изберете. Горчица, антично зелено, деним, графит – това са все практични и много красиви варианти за един диван. Не търсете идентичен с цвета на стените вариант. Напротив – търсете контраст, направете меката мебел акцент, съживете помещението. В противен случай рискувате да изпаднете в монотонност и безличност, а диванът ще е просто невидим.
  • Декоративни шевове – те нямат само за цел да подобрят визията. Всички те спомагат за стабилизирането на дамаската и предотвратяват свличане, набиране, деформации.
Дамаските на даден диван се различават както по цвят, така и по качество
Дамаските се различават както по цвят, така и по качество

Подлакътници

Това, което можете да установите и сами, касае плътността и стабилността на страниците. Лек натиск по тях е достатъчен, за да разберете дали те са кухи или са изпълнени с плътна пяна. Няма нужда да ви убеждаваме, че вторият вариант е този, който търсите за парите си. Получавате стабилност, мекота, здравина, комфорт и качество.

Механизъм

Друг важен елемент, който можете да видите нагледно, е разтегателният механизъм. Вероятно купувайки диван, ще искате да разполагате с функция сън. Места за спане никога не са излишни в един дом. Това, което е важно за вас:

  • Лекота на разтягане – трябва да сте в състояние да разпънете дивана без чужда помощ. Така трябва и да го сгънете. Уверете се, че нищо не подпира, запъва или скърца.
  • Еднакъв комфорт – много често допълнителният матрак, който се вади за сън, е доста твърд и неудобен. Вие не искате това. Вашата цел е легло с добра мекота и еднакво комфортно усещане по цялата повърхност.
  • Наличие на ракла – това е удобство, което е в плюс. Не е задължително да разполагате с такава, но имате ли възможност, възползвайте се. В нея ще можете да съхранявате спално бельо или вещи.
  • Тип на механизма – модерните и удобни механизми залагат на простотата. Най-популярен е т.н. „пума“ механизъм, който ви предлага широко и комфортно легло с едно лесно движение. Едновременно с разпъването се открива удобен матрак.
Механизъм тип "пума" е сред предпочитаните решения
Диван с механизъм тип „пума“ е сред предпочитаните решения

Седалки и облегалки

Ако при сядане усетите части от вътрешността на възглавниците, много скоро те вече няма да стават за нищо. Това означава, че са напълнени с млян дунапрен, който няма нужната плътност и ще се смачка от ежедневната употреба. Освен това със сигурност ще стане на топки, които ще усещате при всяко сядане.

Качествените дивани обикновено разполагат освен с HR пяна и с пружини за седалките. Те придават още по-голяма стабилност, като едновременно с това осигуряват и мекота. Бонел пружините не са за предпочитане, но покет варианта им е чудесно решение.

Възглавниците на облегалките пък се пълнят със силиконов пух, осигурявайки размазващо усещане за прегръдка. Ципове за лесно почистване и пране са задължително изискване. Залепване с велкро пък осигурява стабилност и добра визия на дивана по всяко време.

Пример за качествен диван
Качествените дивани имат впечатляваща визия

Конструкция на дивана

Това, което остава скрито за очите на клиента, е всъщност и най-важното. В добрите магазини представят мостри, които показват нагледно как изглежда диванът в разрез. Ако няма такава опция, вие поискайте подробна информация.

Качествена конструкция

За изработката на стабилна и устойчива седална рамка се използва масивна дървесина. Добър избор е и кантираното ПДЧ, но дебелината му не трябва да е по-малка от 18 мм.

За да не пропадат седалките в дъното се монтира арматура от зиг-заг пружини, които са закалени и трудно разтегливи. Тяхната стабилност се подсигурява допълнително с колани с висока якост. Този арматурен слой задължително се изолира със слой вата, за да не потъва в него пласта от HR пяна. Той от своя страна е с дебелина поне 20 см.

Посредствена конструкция

При евтиният клас дивани рамката е от дървени греди, чиято дебелина не надхвърля 3,5 см. Зиг-заг пружини може и да са монтирани, но те обикновено не са закалени. Тази малка подробност води до тяхното разтягане след кратък период на употреба. По подобен начин стои въпросът и с коланите. Ако са налични, те са доста разтегливи и не вършат особена работа.

Вместо вата се използва вид хартия, която напомня на тънък плат. Самият пласт от пяна не е повече от 10 см. Освен това плътността е доста по-ниска, което води до деформации.

Вътрешна структура на диван
Разликите в конструкцията на двата дивана са очебийни

Както виждате, има доста неща, отличаващи качествения от некачествения диван. Освен по-скъпите вложени материали, за изработката на една наистина добра мебел се влага много повече труд и време. Средно това са 4 пъти повече часове, за да се създаде накрая един диван, който пленява от пръв поглед.

Винаги мислете за тези неща, когато купувате своя диван. Не се скъпете и не правете компромиси – това са пари, вложени в правилната мебел.

Източник: Мебели АРЕНА