/Лесно ли е да изберем хладилник?
хладилник с магнитчета

Лесно ли е да изберем хладилник?

Може да се лишим от много неща, но хладилникът е уред, който задължително трябва да присъства във всеки дом. Той се грижи да запази храната ни свежа и годна за консумация, да изстуди напитките и да имаме винаги пресен плод или зеленчук под ръка. Когато е комбиниран и с фризер, удобството, което нашия хладилник ни предлага, е още по-голямо.

Мъжът и марката

Стане ли въпрос за хладилник първото, за което си мисли мъжът, е марката. Кои са най-известните и наложили името си на пазара фирми? С колко компресора е уреда? Какъв енергиен клас е? Това без съмнение са важни въпроси и касаят надеждността на уреда и в същото време неговата икономичност. Ако компресорите са два – съответно за хладилника и за фризера – то при повреда на едната част, другата може да се използва. От друга страна, тази екстра ще оскъпи продукта и вложението е въпрос на лична преценка.

Бъдете внимателни с разхода на енергия и нивото на шум

Какъв ще е разходът на енергия и как ще се отрази на семейния бюджет също не е без значение. Всеизвестен факт е, че хладилникът е един от уредите, които консумират най-голямо количество електроенергия. Поради тази причина трябва да проверите добре каква е консумираната му мощност и енергиен клас и да подберете най-икономичния вариант. Практичната и прагматична страна на въпроса включва и още някои уточнения, като например какво е нивото на шум. Макар и не силен, звукът на хладилника е постоянен и монотонен и може да се окаже проблем, ако в същото помещение има спящи хора.

хладилник с шум

Оставете достатъчно място

Друго съществено нещо е мястото, където ще бъде монтиран. Трябва да се предвиди достатъчно разстояние от стените и околните уреди, за да се подсигури свободна циркулация на въздух около вашия хладилник. Изборът на посока на отваряне на вратата също зависи от местоположението му. Не е за подценяване и факта, че при големи габарити на уреда може да срещнете затруднения при внасянето му. Измерете добре отворите на вратите, преди да пристъпите към покупка.

Нужен ли ви е диспенсър?

Да разполагате във всеки момент със студена вода или достатъчно количество лед е добре, но трябва да имате предвид две неща. Първо – това удоволствие увеличава разхода на енергия. Второ – намалява се полезния обем на хладилника. Вие сами преценявате дали да се лишите от това удобство. С това като че ли се изчерпват въпросите, вълнуващи силния пол.

Помислете за поддръжката

Жените, от друга страна, са практични и се интересуват от далеч по-обикновени, но съвсем не по-маловажни неща. За тях е от особена важност преди всичко хладилникът да се поддържа лесно. Поради тази причина много често техният избор се спира на бял уред. Иноксовите повърхности имат неприятното свойство да съхраняват огромно количество отпечатъци по повърхността си и да предлагат добър изглед към тях от всеки ъгъл на помещението. За една добра домакиня това е изключително дразнещо и отнема много време за поддръжка. Вътрешността на хладилника също трябва да се почиства често и поради тази причина рафтчетата трябва да могат да се изваждат лесно и да се мият с препарат и топла вода.

Изберете хладилник с достатъчно рафтове

За да има ред в подредбата на продуктите и лесен достъп до тях, важно е хладилникът да разполага с достатъчно рафтове, които освен това да могат да се поставят на различна височина един от друг. По този начин ще си освободите едно ниво за по-високите съдове и друго, за да подредите по-ниските.

хладилник с рафтове

Горна камера или фризер?

Всяка домакиня има определен стил на готвене и съхраняване на продуктите. Ако предпочитате да приготвяте храна от пресни, свежи продукти, то препоръчваме ви да се спрете на голям хладилник с горна камера. Така ще разполагате с повече пространство в хладилника и все пак ще има къде да замразите нещо, ако ви се наложи. Сладолед за децата например. Ако нямате време да пазарувате всеки ден и предпочитате да разчитате на замразени продукти, то хладилникът с фризер е точно за вас. Обърнете особено внимание обаче на това как се размразява фризера. Важно е предлага ли той удобен начин за оттичане на водата от разтопения лед или трябва да дежурите до него с цял куп кърпи – това е въпрос, който трябва да зададете непременно на продавача. Има качествени марки хладилници, при които обаче тази функция не е обмислена добре и да се размрази и почисти фризера се превръща в едно твърде неприятно задължение.

хладилник с долна камера

Направете избора заедно

Остава семейният съвет да се събере и обсъди кой уред покрива максимално изискванията и на двамата съпрузи.  Ако пък все още сте свободен от семейни задължения човек и се съобразявате само с вашите желания и претенции, то просто вземете предвид и нашите съвети. Надяваме се, че те ще ви помогнат да направите правилния избор.