/Как да изберем съдомиялна за дома
съдомиялна

Как да изберем съдомиялна за дома

Една домакиня отделя значително време за миене на съдове. Особено когато става дума за по-големи семейства и особено, ако всички са свикнали да разчитат на мама да им измие мръсните чинии. Така, връщайки се от работа, тя намира купчина съдове, които трябва първо да измие, за да започне готвене и съответно трупане на нови тенджери, тигани, чаши и т.н. И това всеки ден, в продължение на години – умора, загуба на време, нерви. Напоследък все повече домакинства се радват на удобството да притежават съдомиялна машина. За нейната нарастваща популярност определено има ред причини. Ако вие все още се колебаете дали да вложите пари в една такава покупка, то ние ще се опитаме да ви помогнем с нашите съвети, основани изцяло на практичен опит.

Типове съдомиялни

Съдомиялните машини принадлежат към едрата бяла техника и биват два вида:

 • свободностоящи – характерно за тях е, че обикновено дисплеят се намира върху лицевата им част
 • за вграждане – в повечето случаи дисплея е в горната част на вратата и когато машината е затворена, той не се вижда

С това разликите се изчерпват. На кой модел съдомиялна ще се спрете зависи единствено от етапа, в който сте решили да извършите монтажа. Всички останали предимства и недостатъци, за които ще стане дума по-долу, важат с еднаква сила и за двата вида машини.

Предимства

Кои са предимствата, заради които си заслужава да инвестираме в една такава покупка?

 • Преди всичко съдомиялната пести време. Зареждате съдовете, пускате и насочвате вниманието си към нещо по-приятно.
 • За едно нормално миене се изразходват средно между 30 и 50 литра вода. За един цикъл машината ще изразходи само 10 до 15 литра. Тя пести вода, което е добре за бюджета.
 • На пазара се предлагат предимно уреди клас А с няколко плюса.  Поради тази причина разходът на енергия е малък.
 • Различните програми включват и възможност за предварително накисване. Това улеснява отстраняването дори на засъхнали и загорели остатъци по съдовете. Измитите съдове са перфектно чисти.
 • С колкото и топла вода да миете, ръцете ви няма как да издържат на прекалено висока температура. За да отстраните мазните наслагвания се налага по-продължително третиране с препарат и изплакване с вода. Поради спецификата си на работа, съдомиялната вдига температура от 65-70оС, а в някои случаи и по-висока. Това гарантира, че всички съдове ще са освен идеално измити и добре дезинфекцирани.
зареждане
зареждане
 • Дори да не разполагате с топла вода в жилището в момента, това не е от значение за машината. Тя има независимо подгряване, подобно на пералните.
 • Ако в момента не е удобно да пуснете съдомиялната, то може да се възползвате от функцията отложен старт. Така тя ще започне да мие в подходящо за вас време.
 • Каквото и да правите в кухнята, работата на вашата съдомиялна машина по никакъв начин няма да ви пречи или дразни, т.к. тя е изключително безшумна.
 • След приключване на измиването следва цикъл на сушене. Когато извадите съдовете те са в идеално състояние, готови за прибиране по местата си. Чашите, особено стъклените, са перфектни – без следи от капки, блестящи и без нужда от лъскане с кърпа.
 • В зависимост от модела, имате възможност при спешни ситуации да пуснете машината, дори и да не е пълна. Просто изберете подходящата програма.

Недостатъци

Както всеки уред, така и съдомиялната има своите недостатъци. Дали са толкова страшни, преценете сами.

 • Размера на машината зависи от нуждите на семейството. Все пак за предпочитане е да изберете модел за 10-12 комплекта. Дори да я пълните два дни, вие ще спестите от консумативи, вода, енергия. Единственото неудобство е, че заема не малко място.
 • За да работи качествено, машината трябва да се зарежда редовно със сол за омекотяване (която няма нищо общо с готварската сол!), таблетки или гел за миене, гел за блясък. За всички тези консумативи трябва да отделяте ежемесечно определени средства. Добрата новина е, че могат да се открият продукти на много изгодни цени или може да се възползвате от редовните промоции на магазините.
таблетки за съдомиялна
таблетки за съдомиялна
 • Сумата, която трябва да вложите за покупка на съдомиялна, не е малка. Възможностите за покупка на лизинг обаче са многобройни и са добро решение да се сдобиете с нова машина без да нарушите семейния бюджет.
 • Поради силните измиващи качества на препаратите, както и високите температури, много често се случва след време шарките по чиниите и чашите (ако има такива) да избледнеят силно.
 • Машината не е подходяща за измиване на дървени и алуминиеви съдове. Не се препоръчва също ежедневното миене на кристални чаши в нея. Прочетете внимателно инструкцията преди употреба.

Имайте предвид, че съдомиялната много бързо се превръща в любимия уред в кухнята на всяка домакиня. Лесно можем да заключим, че недостатъците й са пренебрежими на фона на ползите, които предлага. Безспорно употребата й е едно огромно облекчение за всяка жена – тя пести много време, което може да посвети на децата и семейството си или просто да отдели малко внимание на себе си.

Използвайте свободното време за себе си, а мръсната работа на съдомиялните от Арена.