/Как да вложим парите си разумно при покупка на климатик
климатик

Как да вложим парите си разумно при покупка на климатик

Покупката на климатик е свързана с влагането на сериозна сума пари. Ако искаме да получим нещо наистина качествено срещу тях, което да ни служи дълги години, трябва да положим известни усилия. Изборът на подходящ климатик изисква предварително проучване, събиране на информация и малко изчисления. Консултация с търговски представител в никакъв случай не е излишна, но не трябва да се разчита единствено на нея. Не забравяйте, че все пак неговата работа е да ви продаде тази стока!

Тази статия няма претенциите да ви обясни всичко на тема „Климатик”.  Целта е да ви спестим време, като ви насочим каква основна информация трябва да търсите, когато решите да закупите такава техника. Обърнете внимание на няколко основни положения и си подгответе предварително нужната информация, което ще ви помогне да обсъдите покупката с търговеца.

Какво да съобразим преди да направим покупка

Преди всичко трябва да имате точна информация за кубатурата на помещението, което ще отоплявате. Обикновено се предвижда мощност от 0.06 kW на кубичен метър. Трябва да вземете под внимание обаче и редица други фактори, които оказват влияние: изложение на стаята, на кой етаж се намира, помещението има ли изолация, тухлено или панелно строителство, има ли качествена дограма, колко човека обикновено ще ползват стаята. Ако купите уред с по-малка от нужната мощност, той ще работи на максимум, за да достигне желаната температура. Ако пък е по-мощен, той често ще се включва и изключва, за да я поддържа. И в двата случая резултата ще бъде по-голям разход на електроенергия и скъсяване на живота на уреда. За климатици с по-голям капацитет е добре да се посъветвате с електротехник относно мощността на инсталацията на жилището.

климатик в стая

Сплит система

Всички сме чували термина сплит система. Това означава, че разполагаме с едно външно и едно вътрешно тяло. Съществува и т.н. мултисплит система, при която към едно външно тяло са свързани няколко вътрешни тела. Тази система има някои недостатъци, като например това, че ако се повреди външното тяло, всички помещения остават без отопление.

Какви видове климатици има?

Климатиците биват обикновени, инверторни и хиперинверторни. При обикновените компресорът се изключва автоматично при достигане на желаната температура, а за повторното си включване изразходва допълнително електроенергия. При инверторните климатици при достигане на зададената температура компресорът превключва в режим, използващ ниска мощност и следващото включване на компресора не изисква шокова консумация на ток. Това ги прави изключително енергоспестяващи. Хиперинверторните климатици са върхова технология, при която можете да спестите до 50% електроенергия.

климатик външно тяло
климатик външно тяло

Обърнете внимание също на показатели като влажност, шум, вибрации, възможност за пречистване на въздуха и др. Отделете малко време да се самообразовате и бъдете сигурни, че този труд ще ви се отплати многократно.