/Практически съвети за избор на готварска печка
Готварски печки

Практически съвети за избор на готварска печка

Готварската печка отдавна не е само котлони и фурна. Съвременната готварска печка е мултифункционален уред, съчетаващ разнообразни възможности. Тя разполага с различни възможности за настройка, бърза е, икономична е и предлага дизайни, които дори изненадват.

Всяко семейство има стил на хранене и готвене, който съвсем резонно определя и нуждите от покупка на точно определен уред. Днес ние ще ви представим всички възможни варианти, а вие ще изберете точния помощник в кухнята.

Какви са общите физически характеристики на печките за готвене?

 1. Тип

Основно под понятието готварска печка се разбира самостоятелен, стоящ уред. Той включва плот с котлони и фурна. Често домакините обаче избират варианти за вграждане, за да си осигурят удобство и добра естетика в кухнята. В този случай фурната и плота с котлони се монтират отделно, като дори може да са на различни места. Вграждането дава свобода при изграждането на цялостната концепция на кухнята.

Много често се пести място, като фурната се поставя на второ ниво. Такова решение е функционално, красиво и много по-лесно за обслужване. По отношение на възможностите и качеството на работа няма разлика при тези два типа печки.

Вградена и свободно стояща печка
Вградена и свободно стояща готварска печка

2. Размер

Размерът в случая има значение. Домакинство от един или двама човека рядко имат нужда от приготвянето на големи количества храна. Те се нуждаят от уред, който им позволява да готвят икономично. Малки печки, с размери приблизително 40 х 60 х 50 см., предлагат компактна фурна и два котлона. Друга подходяща алтернатива е стояща печка с намалени габарити. Тя е по-тясна от стандартните с цели 10 см.

Стандартните печки са най-широко използваните уреди и са с размер 60х60 см. Те осигуряват достатъчно голяма камера на фурната за готвене, позволяваща приготвяне на по-големи количества храна. Разполагат с 4 котлона, което е напълно задоволителна бройка. Има разбира се и големи семейства, чиито нужди могат да бъдат задоволени само от голяма печка. Говорим за размер от 90 см в ширина. При тях се предлагат и повече котлони.

Големи и малки печки
Големи и малки готварски печки

3. Цвят

Като цяло производителите залагат на класическото бяло, но има и доста други алтернативи. Без проблем ще откриете подходяща печка в кремаво, инокс, черно, кафяво, жълто, червено, зелено и доста други – въпреки, че не са толкова популярни, уреди в такива цветове се предлагат и всеки клиент би могъл да открие това, което му е нужно.

Разнообразие от цветове
Разнообразие от цветове

4. Дизайн

По отношение на визията трябва да кажем, че всеки производител вмъква малки детайли, които да дадат идентичност на отделния модел. Така макар и близки на вид, печките се различават доста по своето външно оформление. Най-съществената разлика е при ретро дизайните, които веднага впечатляват с вида си. Всеки един детайл е изработен с прецизност и внимание, целящи да направят препратка към уредите от преди 100 и повече години. За кухня, издържана в този стил, такава печка е ефектно допълнение.

Печки с различен дизайн
Готварски печки с различен дизайн

Ще се изненадате колко много детайли характеризират една печка

Нека сега разгледаме по-подробно възможностите, които една готварска печка може да предложи.

Котлони

Тук съществува доста богат избор от възможности, които могат да покрият широк диапазон от персонални изисквания на потребителите.

Чугунените котлони се използват в кухнята от много десетилетия. Те все още са предпочитан избор за мнозина главно поради факта, че могат да бъдат подменени лесно и бързо. Освен това повърхността им не се драска.

Бързонагряващите котлони са подобрена версия на чугунените плочи, които осигуряват достигане на желаната температура по-бързо. Това обаче става за сметка на по-високата консумация на енергия за определен период от време. Ще ги познаете по оцветения в червено център.

Стъклокерамичните котлони навлязоха в българските кухни преди около две десетилетия и бързо се наложиха с добрите си качества. Те са красиви, загряват се бързо, управляват се лесно, почистват се безпроблемно. Отличният контакт с дъното на съда осигурява ефективно топлоотделяне, което е енергоспестяващ фактор.

Котлоните, използващи индукция, са сред най-новите на пазара. Самият процес е познат от повече от столетие, но започна да се използва в кухнята сравнително скоро. Затоплянето на съда се базира на процес, в чиято основа са индукционни намотки и вихрови токове, взаимодействащи директно с материала, от който той е изработен. За да се случи готвенето, трябва да използвате подходящ за индукционно готвене съд.

Газовите котлони са добре позната опция за бързо и контролирано приготвяне на храна. Това е икономичен вариант – пести време, енергия, пари. Котлоните могат да разполагат с няколко пръстена, което позволява да регулирате интензивността на горене. Мнозина избягват тази опция поради страх от използването на газова бутилка в дома. Ако имате централно газоподаване, добре е да се възползвате от това предимство.

Комбинирането на два вида котлони е чудесна алтернатива, която ви позволява да избирате подходящата опция за конкретното готвене. Най-често се комбинира газ с някой от останалите типове котлони, но съществуват и други варианти.

Видове котлони и комбинации от тях
Видове котлони и комбинации от тях

Плот

Самият плот, върху който са разположени котлоните, често зависи от техния тип. Стъклокерамичните и индукционните котлони се ситуират върху плот от високотемпературна керамика. В останалите случаи може да имате плот от неръждаема стомана или емайлиран такъв. Всичките варианти се отличават с голяма гладкост, което улеснява почистването им.

За плота от неръждаема стомана ще отбележим специално, че е много капризен и почти винаги по него остават различни петна, които дразнят окото. За почистването на всички плотове използвайте специализирани препарати.

Управление

Контролът се осъществява механично (посредством копчета) или сензорно (с многократно натискане или плъзгане по вградени сензори). За стоящите печки почти винаги за управление се разчита на копчета, разположени на челния панел.

Екстри

Всеки конкретен модел предлага набор от екстри, а ние ще споменем малка част от тях.

 • Защита от деца – може би най-полезната опция, ако имате малко дете. С нея се блокира контролът върху включването и управлението.
 • Защита от утечка на газ
 • Електронно запалване
 • Индикатор за остатъчна топлина
 • Автоматично разпознаване на съда за готвене – при липса на такъв, котлонът се изключва сам.

Фурни

Фурната обикновено е тази, която определя предпочитанията на домакинята към даден модел. Тя трябва да предлага достатъчен обем, максимална температура, вратата да остава студена по време на готвене, добър набор от варианти за печене.

Фурна на ток е предпочитан избор за българските домакини. Тя се настройва лесно. В почти всички рецепти е указана температурата, подходяща за приготвянето на ястието, което е улеснение дори за начинаещи в кухнята.

Газовите фурни се приемат по-трудно. Приготвянето на храна изисква известен опит с настройките и понякога може да доведе до лоши резултати.

На твърдо гориво е опция, която се появи на пазара през последните години. Много домакинства използват отопление на дърва или пелети през зимните месеци, което е добър повод да спестите пари от бюджета.

Печка на твърдо гориво с функция готвене
Печка на твърдо гориво с функция готвене

Врата

 • Врата на панти е варианта, който производителите масово използват.
 • Изтегляща се напред врата е опция, която е полезна при някои специфични пространства.
Изтегляща се напред врата
Изтегляща се напред врата

Позициониране на тавата

 • Масово се използва подвижна стандартна решетка, която се поставя на различна височина. За да се погрижите за храната, обикновено се налага да извадите тавата върху печката.
 • Телескопичните водачи са удобни, защото се изтеглят удобно напред при отваряне и можете да направите всичко необходимо, без да вадите тавата от фурната.
Телескопични водачи за тава
Телескопични водачи за тава

Функции – за качествено приготвена храна е важно фурната да предоставя достатъчно възможности за нагряване – отделно включване на горен и долен нагревател, комбинирано нагряване, печене с или без вентилатор, грил реотан и още други комбинации.

Брой – големите модели готварски печки предлагат и варианти с две или повече отделни фурни. Техният брой обаче е за сметка на полезния обем – приготвяте едновременно повече ястия, но в по-малки съдове.

Готварска печка с две фурни
Готварска печка с две фурни

Екстри – всеки модел предлага различен набор от удобства, но сред най-популярните са:

 • Конвекция – включването на вентилатор е сред полезните опции за ускоряване процеса на готвене и качественото изпичане на храната.
 • Грил – с негова помощ се постига бърз загар. Накои модели предлагат и въртящ се шиш, за приготвяне на храна на грил.
 • Таймер – позволява настройване за самоизключване, което е много полезна екстра за заети домакини.
 • Заключване на вратата – превантивна мярка, когато в къщата има малки деца.

Почистване

Всяка домакиня е запозната с ръчното почистване. По-усъвършенстваният вариант е вградена функция за самопочистване чрез висока температура. Така всички остатъци изгарят и падат на дъното, като след изстиване се обират с влажна гъба.

Каталитичното почистване залага на специално покритие, което не позволява отлагане на мазнини и можете да забърсвате остатъците след всяко готвене. Периодично обаче се налага да използвате традиционния ръчен метод.

Изберете най-важните за вас възможности

Няма как да получите всичко, за което говорихме до тук, в един уред. Просто изберете тези показатели, които задължително трябва да имате. След това търсете модели с такива функции. Препоръчваме да разгледате свободностоящи готварски печки в сайта на МЕБЕЛИ АРЕНА, където ще откриете огромен избор от бюджетни и модерни варианти готварски печки.