/Тръби и фитинги за сградни инсталации
тръби и фитинги

Тръби и фитинги за сградни инсталации

Съвременните сгради са сложни структури, които разполагат със собствени захранващи системи. Топла и студена вода, отопление и охлаждане, отпадни и дъждовни води, пожарозащита, въздух във вентилационните системи, кабели за електричество и комуникация, газ – всички тези потоци трябва да бъдат насочени и отведени в желаната посока. Това се осъществява най-лесно посредством използването на тръби и фитинги от различен материал, с различна дебелина на стените, понасящи различно налягане и нива на агресивност от страна на външни и вътрешни въздействия. Най-общо можем да класифицираме видовете тръби и фитинги според материала, от който са изработени.

Стоманени тръби

Това са може би най-старите тръби, които в продължение на дълги години бяха използвани за системи с различно предназначение. Съществуват техни варианти – безшевни, за свързване посредством фитинги, електрозаварени. Този тип тръби имат своите предимства, които са ги наложили на пазара за толкова дълго време. Това са именно тяхната достъпност, висока издържливост и сравнително ниска цена. Те обаче нямат никаква защита от корозия. Това неминуемо води до образуване на ръжда, която попада в пренасяния флуид заедно с миниатюрни парченца. Максималният срок, след който тези тръби трябва да бъдат подменени, е 18-20 години. Разходите за транспорт, монтаж, поддръжка и текущи ремонти възлизат на сума 3 пъти по-голяма от първоначалното вложение.

стоманени тръби

Поцинковани стоманени тръби

Тези тръби са по-скъпи, но в сравнение с обикновените стоманени тръби предлагат корозионна устойчивост. Това ги прави предпочитани за инсталации, доставящи топла и студена вода. Животът им обаче не е много по-дълъг. Обяснението за това е, че заварките нарушават цинковия слой и там се появяват дефекти. Решението е в използването на безшевни тръби, за свързването на които се използват стоманени фитинги. При по-висока температура обаче в тези тръби протича реакция, при която се освобождават водород и цинков окис. Те се натрупват в тръбите и водят до проблеми с функционирането на системата. За много доставчици обаче този факт е без значение и те ги предлагат за системи за отопление. Препоръчваме ви да изберете друг вариант.

поцинковани тръби

Неръждаеми

Освен, че са практически вечни, тези тръби са надеждни и красиви. Устойчиви са на атмосферни влияния, което ги прави подходящи за изграждането на климатични системи, котли, термопомпи, димоотводи и много други. Недостатъкът им е високата цена и скъпият монтаж. Това наложи да се направят редица разработки, които да доведат до намаляване на цените, без това да влияе на качеството. Така бяха разработени гъвкави гофрирани тръби, които се свързват посредством присъединителни накрайници. Удобни са за пренос на газ и вода.

неръждаеми

Медни тръби

Също толкова надеждни и практични, като в допълнение се огъват лесно и понасят безпроблемно високи температури. Не им влияе корозия, хлор, UV-лъчи, а при ниски температури не стават чупливи. Безпроблемната им експлоатация е гарантирана за срок, по-дълъг от човешки живот! Добре е обаче рН на водата да не надвишава 9.5, за да се избегнат кисели реакции. За свързване се използват резбови връзки и съединителни фитинги, а вариант е и капилярното високотемпературно спояване.

медни тръби

Пластмасови

Под това наименование се разбират всички полимерни тръби: полиетиленови, полипропиленови, полибутиленови, поливинилхлоридни, фибростъклени и др. Поради своята корозионна устойчивост и практическа неподатливост на въздействието на химикали, този тип тръби се налагат все повече през последните години. Те са леки, монтират се бързо и се поддържат лесно. Освен за пренос на флуиди, те се препоръчват като подходящи и за пренос на кабели и комуникационни системи за ниско и високо напрежение, газ и оптични кабели, системи за подово отопление, за въздух под налягане и много други. Връзките между тръбите се осъществяват посредством присъединителни фланци или резбови съединения.

пластмасови

Композитни тръби

Този тип тръби съчетават най-добрите качества на металните и на пластмасовите тръби. В същото време са носители и на част от недостатъците им, което е неизбежно. Те притежават висока якост и са в състояние да понесат високо налягане и температура до 95оС. Монтират се лесно, хигиенични са и се поддават на огъване и оформяне. Много подходящи са за изграждането на подово отопление, дренаж, въздуховод или водопровод.

композитни тръби

Както се вижда, изборът не е малък. Съобразете добре от какъв тип инсталация се нуждаете. Също и при какви условия ще я използвате, с какви средства разполагате и за какъв срок ще използвате системата. Така по-лесно ще изберете подходящия за вас тип тръба.