/Тенденции при сградното осветление
осветление

Тенденции при сградното осветление

Когато говорим за тенденциите при сградното осветление днес е важно да обърнем внимание на няколко основни аспекта. Това ще ни даде възможност да се запознаем с най-новите решения, да се възхитим на много новаторски идеи и да осъзнаем колко големи ползи можем да извлечем, прилагайки ги. Благодарение на LED технологиите, които се утвърдиха за кратко време, стана възможна реализацията на стотици иновации, дизайнерски решения и най-вече икономии. Материята е твърде обемна, но в най-сбит вид можем да маркираме следните основни показатели:

  1. Видове източници на светлина
  2. Енергийна ефективност
  3. Ергономичен монтаж
  4. Съвременни дизайни
  5. Функционалност
  6. Обвързаност с други инженерни системи
  7. Управление и автоматизация

Новите тенденции

Стандартите и изискванията на съвременния човек към използваните светлинни източници се промениха изключително много. Полилеят в средата на тавана е отживелица. Без значение дали говорим за обществени, или жилищни сгради, проектантите, а и самите собственици, днес залагат на алтернативни решения, които разчупват стандартите. Светлинни източници вече се вграждат в стените, в пода или в специално подготвени за целта ниши. Възможно е изграждане на многопластово осветление, което има впечатляващо въздействие върху възприемането на пространството.

Подово осветление

Когато източникът на светлина е монтиран в пода се получават много интересни вертикални ефекти. По този начин сполучливо можете да акцентирате върху определени детайли в помещението. Важно е обаче за целта да се използват LED осветители, т.к. не се загряват и могат да предотвратят неприятни инциденти и дори пожари.

LED осветителите са бъдещето

Те се наложиха за кратко време благодарение на многобройните си предимства, най-важните от които са дълъг живот и икономичност. Не е случаен фактът, че много от производителите инвестират в разработки, свързани с увеличаване на степента на осветеност и намаляване на топлоотдаването. Едно такова решение е използването на отражатели. Тяхна цел е и въвеждането на технология за производство, която да намали в още по-голяма степен себестойността на светодиодните лампи.

Новаторски решения

Пример за новаторско решение е въвеждането на осветителни системи, които позволяват промяна на посоката и мястото на светлинния поток. Това се постига посредством конструкции от кабели и шини, позволяващи движение и завъртане под различен ъгъл на осветителните тела. Благодарение на тази възможност се постигат различни ефекти и концептуални решения в едно и също помещение. Някои дизайнерски решения постигат и илюзията, че осветителните тела плуват в пространството. Това се случва благодарение именно на специалните, лесни за управление кабелни системи.

осветление в коридор

Комбиниране на различни видове осветители

Друг метод за постигане на ефектна визия, при това реализиращ икономичен разход на енергия е комбинирането на различни видове осветители. Те се подбират така, че да се допълват взаимно и да създават една равномерно осветена, хармонична среда. Всеки такъв източник може да създаде различен тип осветеност. Така например, ако искаме да постигнем равномерна осветеност в помещението, добре е да заложим на компактни луминисцентни лампи. Ако целта ни е да маркираме само ивици скрита светлина, то тогава ще заложим на светодиодни ленти или линейни луминисцентни лампи. Общо локално осветление е лесно постижимо с помощта на халогенни лампи. Заложим ли на LED лампи, бихме могли да създадем фокусни точки на определени места. За красиво декоративно осветление бихме могли да се доверим на оптични влакна, както и на халогенни или светодиодни лампички. Съчетаването на два или повече от тези варианти с лекота биха могли да променят средата.

комбинирани осветителни тела

Чарът на скритото осветление

Един особено ефектен начин за осветление е скритото такова. Окото вижда светлината, но не и самия източник. Много подходящо решение за тавани на няколко нива, стенни рафтове, стълбища и други подобни. Използването на линейни светлинни източници спомага да се вдъхне живот и уют във всяко помещение. Такъв тип осветление обикновено се явява вторично и се залага на него за по-интимни моменти и такива, осигуряващи релакс и спокойствие. Основният източник на светлина е друг и е, разбира се, по-силен.

скрито осветление

Как се контролира нивото на светлина?

Контролът върху степента на осветеност в помещението може лесно да се постигне с помощта на димер. Това е устройство, позволяващо регулиране на яркостта на светлинния източник. На неговото използване се залага при разработването на т.н. интелигентни домове, при които по-голяма част от нещата ще се програмират и автоматизират. Освен удобството на дистанционния контрол, димерите осигуряват и по-дълъг живот на осветителните тела и пестят енергия.

Поглед към бъдещето

Може би вече сте чели за концепцията на бъдещето IoT. Буквално преведена тази абривиатура означава Интернет на нещата (Internet of Things). Идеята при нея е различни устройства, обекти и предмети в дома да комуникират помежду си посредством мрежата. Това е възможно благодарение на вградени електронни устройства. По този начин към Интернет ще се връзват не само вашият лаптоп или смартфон, а и домашният хладилник, вентилаторът, климатикът, осветлението. При това участието на човека в цялата тази схема се предвижда да бъде сведено до минимум. Сензори и камери допълват цялостната картинка. Честно казано, колкото и хубаво да звучи, толкова е и страшно. Неусетно животът ни минава под контрола на машините и сме наблюдавани денонощно. Така или иначе, това е бъдещето и ние не можем да го променим. По-добре  да се възползваме от добрите решения, които ни се предлагат. В това число е и интелигентната автоматизация на помещенията, водещи до по-висока ефективност – намаляване използването на електрическа и топлинна енергия с до 40%.