/PVC дограма – какво не знаем за нея?
pvc дограма

PVC дограма – какво не знаем за нея?

Заради влиянието си върху изградената от човека вътрешна среда, остъклението е уникален структурен елемент. Той участва като фактор в голям брой елементи на вътрешния микроклимат. Основната му роля е да осигури добър приток на слънчева светлина и свеж въздух, нормални топлинни и влажностни условия в помещението, добра циркулация на въздуха, изолиране от външния шум. Не на последно място остъкляването има и чисто естетически ефект върху интериора и екстериора. Силната конкуренция между фирмите на пазара води до постоянно подобряване на показателите на видовете pvc дограма и нейното качество.

PVC дограмата трябва да е енергийно ефективна

Това означава, че тя успешно оползотворява външната естествена топлина и светлина и няма загуба на вътрешна топлина. Дългият живот, добър есететически вид, функционалност и лесна поддръжка са другите важни качества, които един потребител очаква да получи срещу парите си. За удовлетворяване на тези изисквания от най-голямо значение е използваният стъклопакет, а напоследък и новите тенденции в самите стъкла.

Какво са стъклопакетите?

Те представляват два листа стъкло с топлоотразяващо покритие, съединени с тясна рамка. Пространството между стъклата се вакуумира и по този начин се установява ниска топлопроводимост. Така практически се изключва топлозагубата, а топлоизлъчването е сведено до минимум от топлоотразяващото покритие. Друга тенденция са двукамерните стъклопакети, в средата на които се използва спектрално селективен полимерен филм. Те имат добри топлинни характеристики и ниско тегло. Ново съвременно решение е запълване на междустъкленото пространство с прозрачен гел, но цената на тези стъклопакети все още е твърде висока за масовия потребител.

стъклопакет

К-стъкла

Много предпочитани от повечето клиенти са т.н. К-стъкла. Те са нискоемисионни и тяхното предимство е, че отразяват до 70% от топлоенергията. Те осигуряват максимална светлопропускливост и изолация. Дограма с такъв тип стъкло осигурява комфорт в помещението и през четирите сезона на годината.

Каква са електрохромните стъкла?

В определени случаи се предпочита използването на електрохромни стъкла. Те практически елиминират нуждата от поставяне на щори или завеси. Вие можете да се любувате безпроблемно на гледката навън, докато външен поглед няма как да проникне в помещението. Те предлагат визуален комфорт и намалено потребление на електроенергия. Тези стъкла изискват електроенергия, която да направи промяна в ориентацията на кристалите и да се премине от непрозрачно в прозрачно състояние. Консумацията на електроенергия обаче е пренебрежимо ниска.

електрохромни стъкла

Иновационни технологии

Иновационната технология с полагане на прозрачен филм с различни отенъци върху стъклото го превръща в слънчев панел. То пропуска светлина, но задържа ултравиолетовите лъчи, като ги превръща в електроенергия. Това решение в бъдеще ще позволи максимално използване на слънчевата светлина дори и на места, където няма възможност за монтаж на соларни панели. Допълнителен техен плюс е и факта, че  могат да превърнат в енергия и изкуствената светлина, така че фактически изложението няма значение.

Хидрофобни самопочистващи стъкла

Стъкла, чиято повърхност е третирана с вещества, намаляващи степента на замърсеност се наричат хидрофобни самопочистващи се стъкла. Много удобни за големи и високи сгради в съвременните замърсени градове, където проблемът с измиването на прозорците не е маловажен. Съществуват и т.н. хидрофилни стъкла, които са обработени така, че разграждат мръсотията по време на дъжд без да оставят следи.

самопочистващи се стъкла

Съобразете се с енергийните характеристики на прозорците

От всичко казано дотук следва, че когато решаваме каква дограма да монтираме е важно да се съобразим с енергийните характеристики на прозорците. От техния правилен избор зависи да спестим до 80% загуба на топлина и да осигурим максимален слънчев достъп. В същото време в дизайна и конфигурацията на профилите няма съществена промяна. Все повече се търсят изчистени като визия прозорци и врати. Използват се скрити панти, вкопани дръжки и сензори за управление. Водещи за потребителя обаче трябва да са петте основни показателя: топлоизолация, шумоизолация, икономичност, лесно почистване и добра визия. Съобразявайки се с тях и доверявайки се на фирма, наложила името си на пазара, всеки клиент ще получи за парите си качествена дограма, която ще използва без проблеми дълги години. Макар и не малка, това е инвестиция, която си заслужава да бъде направена.