/Външна изолация – красив и енергоефективен дом
налепена стена с външна изолация

Външна изолация – красив и енергоефективен дом

Едва ли има човек, който да не се съгласи, че ползите от прилагането на топлоизолационни решения са безспорни. За да бъде един дом не само красив, но и да предлага комфортни условия за живот, трябва да се работи в няколко направления. Подмяната на дограмата е от изключителна важност за задържането на топлината в дома. Трябва да се има предвид, че загубите на топлина през таваните са около 20-25%, така че задължително трябва да се погрижите да ги изолирате. Това обаче е може би единствената вътрешна изолация, която ви препоръчваме да направите. Монтирането на външна изолация е безспорно по-лесното решение, но от гледна точка на здравето не е най-доброто такова. Причината е, че стените спират да „дишат” и така се образува влага, водеща до избиването на мухъл и плесен. Както добре знаете, вдишването на тези спори е изключително вредно за организма и има негативно влияние върху здравето.

Какви материали има?

Подходящите материали, които се използват за целта са каменна вата, обикновен стиропор, стиропор с графит, фибран. Каменната вата е едно изключително добро решение, защото освен всичките си други качества тя е пожароустойчива и ще ви гарантира сигурност. Стиропорът е масово използван, особено по програмите за саниране на жилища. Причината е в достъпната му цена и лекота, което го прави удобен за работа и рязане. Много често обаче класът му на пожаробезопасност не отговаря на изискванията. Фибранът е паронепропусклив материал и поради тази причина не се препоръчва за изолация на цели стени. Какъв материал да изберем в крайна сметка зависи от няколко основни фактора.

външна изолация

Коефициент на топлоизолация

Той зависи пряко от плътността и теглото на материала. Най-добри характеристики има фибранът, но както вече споменахме, той не бива да се използва за стени. Следващи в класацията са графитният стиропор, белият стиропор и каменната вата. Длъжни сме да ви предупредим, че е важно да купувате материалите от качествени магазини. Причината е, че съществуват недобросъвестни доставчици, които боядисват бял стиропор в сиво и го продават на по-висока цена като графитен.

Дебелина на изолацията

Тя може да варира според нуждите ви и вида на жилището. За стари сгради с изморени носещи конструкции определено препоръчваме употребата на стиропор. Той е по-лек и за разлика от каменната вата няма да натовари носещите елементи допълнително. Най-често се прилага изолация с дебелина 8-10 см.

стереопор изолация

Цена на материалите и труда

Колко ще ни струват самите материали и самото им полагане е важен въпрос, касаещ семейния бюджет. Имайте предвид, че разходите по полагането на грунд, мазилка, скелета, алпинисти (ако е необходимо), изолация ще са едни и същи без значение колко дебела е изолацията. Имайте предвид също, че макар и по-скъп, 8 см. графитен стиропор ви предлага същото качество на топлоизолация, както 10 см. обикновен стиропор. Така че не пестете от сантиметрите, изолацията не се сменя всяка година!

Шумоустойчива външна изолация

Особено в големите градове шумът е станал наш неизменен спътник. Удобният момент да се избавите от досадното бръмчене на автомобили и хорски гласове е при поставянето на изолация, а най-добър материал за тази цел е каменната вата. Тя има отлични шумоизолационни характеристики и в комбинация с пожароустойчивите си качества е едно идеално решение за вас.

Монтаж на външна изолация

Ако основата, върху която ще се лепи изолацията е достатъчно равна, плочите могат да бъдат залепени с циментово лепило. В противен случай се препоръчва употребата на полиуретаново такова. За да се подсигурят допълнително, плочите се укрепват с дюбели. Те същевременно удължават живота на изолацията, като отнемат от напрежението върху слоя лепило. Следващият етап е поставяне на армираща мрежа, която се явява основа за полагането на мазилка. Обърнете особено внимание на участъците около прозорците и вратите, които обикновено са слабите места в цялостната изолация.

Поставянето на изолация е отговорен процес, изискващ предварително проучване и работа от специалисти. Бъдете внимателни и спазвайте всички правила за безопасност при работа на високо!