/Архитектурни стилове за къща – какво да изберем?
видове архитектурни стилове

Архитектурни стилове за къща – какво да изберем?

Когато решаваме какъв да бъде архитектурният стил на бъдещата ни къща, трябва да се съобразим с няколко основни неща. За да не стои тя като кръпка сред останалите къщи е необходимо да се придържаме към стила на района. От огромно значение са природните условия и ландшафта на местността. Определени стилове и райони са просто тотално несъвместими. И не на последно място – важни са предпочитанията и финансовите възможности на собственика.

Стиловете

Съществуват много и разнообразни стилове, но тук ще се спрем на характеристиките на най-разпространените от тях.

Модерен

Съвсем логично, това е един от най-разпространените напоследък стилове, особено сред хората с възможности. Характерно за него е съвременното излъчване и причудливи геометрични форми. Друга отличителна черта са големият брой прозорци и изчистена фасада, без много детайли. Плосък покрив и мазилка завършват цялостната визия.

модерен архитектурен стил

Средиземноморски

Друг доста разпространен стил, предпочитан за места с горещ климат. Очарователен с големите си прозорци и светла фасада, контрастираща с обикновено тъмен, нисък покрив с керемиди, такъв дом има невероятно излъчване.

средиземноморски архитектурен стил

Селски

Този тип къщи нямат точно определени характеристики, защото визията им се определя от района, в който се намират. Те носят възрожденското излъчване, но представено по типичен за местната архитектура начин.

селски архитектурен стил

Класически

Характеризират се със симетрия и простота в детайлите. Обикновено за изграждането на фасадата се използва камък, мрамор, тухла или гранит.

класически архитектурен стил

Английски

Сдържан и елегантен стил. Обикновено къщата е двуетажна, с тухлена фасада, прави стени и високи прозорци. Може да има малка веранда с ниски колони.

английски архитектурен стил

Френски

Основните материали са камък и тухла, керамика и дърво. Цветовете са от хладната гама. Характерни са кръглите прозорци и арки.

френски архитектурен стил

Скандинавски

За онези, които предпочитат уюта на дървото. Обикновено къщите са само лакирани, имат веранда и високи прозорци.

скандинавски архитектурен стил

Немски

Разпознаваем стил, заради дървените греди върху декоративна мазилка. Прозорците обикновено контрастират на фасадата.

немски архитектурен стил

Тюдор

Къща със средновековно излъчване, обикновено с тухлена фасада. Предпочита се боядисване в бяло и стръмен покрив. Характерни са декорациите от дърво, както и високите, тесни прозорци.

тюдор архитектурен стил

Колониален

Обикновено това са къщи на два или три етажа, боядисани в бяло или червено. Прозорците са с външни щори, а верандата е украсена с фенери.

колониален архитектурен стил

Най-важното е избраният стил да ви носи удовлетворение и наслада, всеки път, когато погледнете вашия дом.