/Секция за хол: Как да комбинирате стил и удобство
Секция за всекидневна

Секция за хол: Как да комбинирате стил и удобство

Стилът на живот в България, както и типът жилища, които обитаваме, са наложили определен стандарт в обзавеждането им. През последните години прави впечатление, че все по-масово домовете се реновират. Освен това изглеждат много модерни, много стилни и подредени с вкус.

Има една мебел, без която обаче няма как да считаме процесът по обзавеждане за завършен и това е добре познатата секция.

Най-често срещаните модели секция за хол

Без секция която и да е стая ще изглежда разхвърляна, претрупана с различни вещи и неуютна. Има ли я обаче, куп неща, дори и най-дребните, ще намерят своето местенце и за вас ще е лесно да ги откривате.

Една секция прави стаята да изглежда завършена. Какъв точно тип да бъде обаче тя? Отговорът може ще откриете в сайта на Мебели АРЕНА

Плаваща секция

Названието не е много популярно, но всеки е виждал такава секция. Става въпрос за шкафовете, които са със стенно окачване. Те нямат допирна точка със земята и създават впечатлението, че левитират във въздуха. Цялата им тежест се разпределя между монтажните дюбели, прикрепящи я здраво към стената. Такъв тип мебел притежава много изчистен дизайн, елегантен вид и рационално разпределено пространство. Ето защо плаващата секция е популярен избор.

Има стотици интересни дизайни на плаваща секция
Има стотици интересни дизайни на плаваща секция

Секция тип бюфет

Когато предпочитате мебелите да са практични, но и мобилни, избирате бюфет. Той може лесно да бъде преместен, не се налага да дупчите стените, а и размерите му са отлични.

Бюфетът дава много възможности. Вътрешността му можете да запълните с лични вещи. Цялата му повърхност обаче е на разположение, за да покажете нещата, които радват очите ви. Произведения на изкуството, семейни фотографии, интересни аксесоари – всички те ще са интересно допълнение към цялостното излъчване на вашата всекидневна.

Тук имате и едно допълнително предимство. Ако след време решите да промените интериора, секцията-бюфет лесно ще намери място в друга стая на дома ви, в антрето или дори в някой по-широк коридор.

И бюфетът е вид секция
И бюфетът е вид секция

ТВ шкаф

Един от любимите варианти за секция в малки пространства е именно ТВ шкафът. Той обикновено предлага няколко шкафа и чекмеджета, достатъчни за съхранение на известно количество вещи и документи. Телевизорът заема откритата повърхност или се монтира непосредствено над него. И в двата случая секцията изглежда семпло, но модерно.

Вградена секция

Много хора осъзнават нуждата от голямо пространство за съхранение, но идеята за огромна секция във всекидневната не им допада. В такива случаи скритата секция е перфектното решение на тази дилема.

Очарованието при този вариант се крие във факта, че самата секция се слива с обстановката и окото я възприема почти като стена. Находчивото и умело вграждане на малки открити пространства освежават визията, без да я натоварват излишно.

Изборът на подходящи цветове тук е много важен, за да се избегнат резките контрасти. Акцентирайте върху мултимедийният център с контрастен цвят и декорация в същия стил.

Това находчиво решение е особено подходящо за модерните домове, които се придържат към опростената и изчистена визия. Скритите зони за съхранение са обширни и удобни, без да се набиват на очи и да нарушават хармонията в помещението.

Вграждането е интересно решение от всяка гледна точка
Вграждането е интересно решение от всяка гледна точка

Винтидж секция

Такъв избор изисква адекватно обзавеждане в цялото помещение. Такава секция не пасва на всеки вкус, но пък постави ли се на правилното място, определено е изстрел в десетката.

Постигането на хармоничен дизайн със старинен тип секция е сложна задача. Можете да създадете умело съчетание на традиционно с модерно, придавайки на помещението леко усещане за величие.

Този тип мебел като цяло са обемисти и често имат допълнителна украса и орнаменти. С тази си визия те привличат вниманието и впечатляват. Подхождайте с внимание при избора на старинна секция, защото присъствието ѝ няма да остане незабелязано. Рискувате крайният резултат да е разочароващ, ако нямате нужният усет да се справите с нейното интегриране.

Секция със стъклени витрини

Наличието на витрини дава възможност да направите част от вещите си видими, като в същото време са защитени от прах и докосване. Опростеният дизайн тук е за предпочитане, за да не се премине границата към кича. Единствената екстра, която стои добре ( и то само в някои случаи ) е вграденото LED осветление.

Със светлината не трябва да се прекалява. Подбрана с подходящ цвят, тя трябва да е само акцент, а не основна атракция.

Класически тип секция

Тук ще причислим всеки модел, който включва разнообразни съчетания на шкафове с вратички, етажерки, витрини, рафтове. Макар да са възможни стотици конструктивни решения, основна при този тип секции е тяхната практическа насоченост. Много често към конструкцията се вгражда еднокрилен или двукрилен гардероб.

Съхранение на дрехи, вещи, подреждане на книги и предмети със сантиментална стойност – именно такова е предназначението на масово използваните секции от този тип.

Как да съчетаем секция със стила на всекидневната?

Естествено, за да се подреди и обзаведе едно пространство с вкус, е нужно да притежавате доза усет за това. Никога обаче не е излишно да се възползвате и от съветите на експертите. Резултатът може да бъде спретната и организирана всекидневна – уютна и модерна.

Създайте уникално разпределение

Ако помещението ви е достатъчно голямо можете да обособите отделни зони в него. За целта, естествено, ще използвате вашата секция. Имате две възможности:

  • Превърнете секцията в портал, разделящ визуално всекидневната на две зони. Не се бойте да експериментирате с произведения на изкуството, които да вплетете органично в този проект.
  • Преградете стаята частично, монтирайки секция с отворени рафтове. Така ще имате двустранна видимост, светлината ще преминава безпрепятствено, а в същото време ще можете да организирате две отделни зони.
Секцията може да служи и като естествена преграда
Секцията може да служи и като естествена преграда

Не се страхувайте от цветовете

Няма нищо по-скучно от стая, в която всичко е в една и съща цветова гама – от мебелите, до пердетата и дамаските. Внесете живот в дома си, направете го ярък и забавен.

Използвайте нестандартен цвят за вашата секция и я направете акцент в стаята. Поставете мебелировка в контрастиращи багри, за да я направите неин контрапункт. Сега направете две крачки назад и погледнете – сътворили сте чудо! Няма да имате търпение да се приберете вкъщи и да се насладите на вечер в прекрасната си стая.

Освежете обстановката с цветова заигравка
Освежете обстановката с цветова заигравка

Използвайте всеки архитектурен елемент като идея

Ако обстановката предразполага, можете да създадете своя собствена секция с подходящи за целта материали. Резултатът ще е уникален, неповторим и със сигурност удивителен.

Не е нужно да прекалявате с нищо. Простотата и изчистената визия са ключът към успеха, ако изберете този вариант. Умело подбрани аксесоари и мебелировка ще сложат финалния щрих със замах.

Умело използване на пространството около камината
Умело използване на пространството около камината

Дайте шанс на уникални ретро мебели

Не се колебайте, ако в полезрението ви попадне красив старинен шкаф. Такава вещ може да даде нов живот на вашата доскучала ви вече всекидневна. Съчетаването на ретро и модерно е напълно възможно, ако се придържате към по-умерените стилове в обзавеждането.

Ретро мебелите са с уникален дизайн
Ретро мебелите са с уникален дизайн

И помнете – вашето обзавеждане трябва да отразява вас – вашия вкус, вашия стил, вашето усещане за красота.