/Енергийно ефективно отопление на офис
офис

Енергийно ефективно отопление на офис

Всяка офис сграда има различна нужда от отопление. Едни офиси са големи, други са малки; едни са с изложение, благоприятстващо използването на слънчевите лъчи, други са на сенчесто място; някои са едноетажни, други многоетажни и т.н.  Общото между тях обаче е, че имат за цел да осигурят за своите служители благоприятна работна среда на изгодни за работодателите цени. Един от начините да се намалят енергийните разходи е като се намери ефективен начин за отопление.

Ще ви запознаем с някои от най-популярните методи за отопление. Така ще имате нужната информация, за да се срещнете с експерти в тази област и да им възложите разработката на проект.

Термопомпа

Термопомпата разполага с компресор, кондензатор, изпарител и терморазширителен клапан. Принципът й на действие се основава на поглъщането на топлина от външни източници (вода, въздух, земя), която бива преобразувана и използвана за отопление. По този начин почти 70% от нужната за отопление енергия се получава безплатно, което води до големи икономии. Самите термопомпи биват няколко вида: вода-вода, земя-вода, въздух-въздух и въздух-вода. Принципа на действие е еднакъв и много прост, основан на природни източници. Земната повърхност, водата, въздуха – всички те се нагряват от слънчевите лъчи и излъчват топлина. Температурата на околната среда се движи в границите от 4 до 20оС. Термопомпата поема тази топлина чрез топлообменник с хладилен агент. Той от своя страна повишава температурата си с помощта на компресор, отдава топлината си от над 60оС в кондензатора. Там хладилният агент преминава в течно състояние и се връща отново в цикъла. Достигне ли се нужната температура, терморегулатора изключва компресора, а при спадане го включва отново. Или иначе казано, термопомпата поема околната топлина, повишава я и осигурява отопление и гореща вода. Ако офисът ви има нужда от охлаждане, това не е проблем. Термопомпата влиза в обратен режим, като отнемат топлината на въздуха в помещенията и я излъчват навън или пък я използват за затопляне на вода например. Най-голямото предимство на този начин на осигуряване на отопление е, че не зависи от доставката на горива или климатични условия и промени. Друг плюс е липсата на вредности и негативни влияния върху човека и околната среда. Опасността от взрив и пожар практически е изключена. Може да се осигури зонов и дистанционен контрол на температурата. Първоначалната инвестиция не е малка, но тя се възвръща в кратки срокове.

схема на отопление с термопомпа
схема на отопление с термопомпа

Водно отопление

Изборът на вода за отопление на офиси е често срещан. Използват се различни видове локални котли – дизелови, на твърдо гориво, газови, електрически, а при възможност доставчик на топлина може да е ТЕЦ. За да се достави топлината в помещенията е нужно да бъде изградена тръбопроводна система и да се поставят радиатори. Това е задача за специалист, който ще вземе предвид проектните характеристики на самата сграда, налягането в системата, качеството на водата, изискванията на клиента и т.н. Топлата вода циркулира в тази система, отдавайки нужната топлина за осигуряване на нормална температура в помещенията. Каква точно да бъде тя се контролира от термостат, който се настройва на нужните градуси. Не е рядко срещан и варианта за водно подово отопление, което също е много комфортно. За предпочитане е обаче изграждането му да се случи по време на строеж на самата сграда. В противен случай ще са нужни значителни инвестиции за ремонт и изграждане на система.

подово водно отопление

Отопление на ток

На много места помещенията се отопляват посредством различни по вид и мощност електрически уреди – маслени радиатори, вентилаторни печки, конвектори, електрически печки. От една страна те осигуряват сравнително малък периметър на затопляне, а от друга стране реализират сериозен разход на електрическа енергия. Освен ако не става въпрос за малко помещение или пълна невъзможност за монтиране на друг вид отопление, този начин не е за предпочитане. Непрекъснато повишаващите се цени на тока притискат работодателите да икономисват и намаляват разходите, което от своя страна неминуемо оказва негативно влияние върху комфорта на работната среда. Вариант е монтирането на подово електрическо отопление. За разлика от водното, при него монтажа в стара сграда не е проблем. Използват се готови електрически рогозки, които се монтират в лепилото за плочки. През горещите месеци обаче трябва да се осигурят друг тип електрически уреди, които да могат да разхлаждат служителите. Това са нови разходи както за ток, така и за покупката им.

Въздушна завеса

Напоследък все по-често се използва един хитър метод за ограничаване нахлуването на студен въздух в помещенията при често отваряне на вратите. Става въпрос за въздушните завеси, чиято основна задача е да създадат преграда срещу студа и по този начин да повишат ефективността на отоплителната система в сградата. Монтират се обикновено на входните врати, като могат да бъдат вертикални или хоризонтални, а източника на топъл въздух може да е на газ, ток или воден топлообменник.

въздушна завеса

Съществуват, разбира се, и редица други начини за отопление – газ, лъчисто (инфрачервено) отпление, инверторни климатици. Какъвто и да е вашият избор, трябва да знаете, че е възможно реализирането на допълнителни икономии. За целта е нужно да се упражнява контрол на оборудването и качествено управление, а начинът е чрез използването на сградна автоматизация. По този начин могат да се реализират допълнително около 30% икономии. Контролът на параметрите се осъществява с помощта на термостати, сензори и контролери.