/Комфорт и функционалност: Топ модели дивани за кухня
Кухненски ъглов диван

Комфорт и функционалност: Топ модели дивани за кухня

Дивани за кухня – тази мебел успя да се наложи в бита на българина и като че ли стана неразделна част от обзавеждането на помещението за готвене и хранене. Дори днес, когато концепцията за отворена кухня, обединена с всекидневна, превзе интериорния дизайн, диванът запази доминантното си присъствие.

Тази и ред други причини ни дават основание да му отделим подобаващо внимание. Може би ще открием не само тайната на притегателната му сила, но и ще успеем да създадем алгоритъм за избор и покупка на точния ъглов кухненски диван за всеки дом. Да започваме!

Огромният избор може да бъде проблем

Без съмнение изключителното разнообразие от ъглови кухненски дивани може да затрудни избора ви. За да минимизирате вероятността от грешка при покупка е важно да имате няколко ключови ориентира. Така ще стесните кръга от възможности.

Налично пространство

Колкото и да ви допада визията на определен модел, ако той не пасва на размерите на вашата кухня просто го подминете. В ежедневието ще ви стане досадно постоянно да се блъскате в дивана, да го заобикаляте, да ви е трудно да изчистите около него. Така първоначалното въодушевление от покупката бързо ще отстъпи място на досадата и мислите за подмяна.

За да си спестите излишни разходи, винаги трябва да знаете до какви максимални граници в габаритите да се разпрострете. Измерете внимателно мястото и преценете разположението на околната мебелировка. Придържайте се стриктно към това пространствено ограничение.

Съобразете размера на помещението с този на дивана
Съобразете размера на помещението с този на дивана за кухня

Комфорт на ъгловия диван

Има различни ситуации, касаещи разпределението на кухненското пространство. Ще се опитаме да ги сведем до няколко основни групи.

  • Малка кухня

В стандартните панелни апартаменти това е често срещана ситуация. Ако се храните в кухнята, малък ъглов диван е идеалното решение за пестене на място. Около него се ситуира трапезна маса, която събира членовете на семейството. Седящите места са ограничени, габаритите на дивана също. Дизайнът обикновено се доближава до тапицирана пейка, без особени екстри.

  • Кухня с трапезария

За тези помещения с по-големи размери е характерно, че те предлагат възможност да закупите и по-голям диван. Той се използва като място за хранене, но осигурява потенциално повече седящи места, както и удобство. Можете да си позволите да поставите модел с по-мека тапицерия и по-широки седалки. Често срещана екстра са раклата и възможността диванът да се използва за спане.

  • Всекидневна с кухня

Ако помещението е достатъчно голямо, по-добрият избор за ежедневните семейни вечери е трапезна маса със столове. Често изборът на ъглов диван се прави с оглед използването му като тип холна мебел. Това не пречи да си организирате вечеря с приятели, използвайки удобното голямо пространство за допълнителни седящи места. Просто преместете масата до дивана.

Ъгловият диван може да бъде поставен на много места в кухнята
Ъгловият диван може да бъде поставен на много места в кухнята

Съчетаване на дивана с декорацията и обзавеждането

Много е важно да не позволите на кухненския ъгъл да превземе помещението с присъствието си. Той трябва да балансира обстановката както с размер, така и с отлично подбран цвят. Можете да заложите на две решения.

Хармонично обзавеждане в една гама

В този случай избирате любим цвят и около него изграждате цялостния дизайн. Можете да раздвижите атмосферата с нюанси, които да дадат възможност на погледа да открои всеки отделен елемент в стаята.

Заложете на контраста

Вашият кухненски ъгъл може да се превърне в център на вниманието, ако подберете за него страхотен контрастен цвят. Не се страхувайте да експериментирате с багрите. Завършете проекта с множество пъстри възглавници и после се насладете на овациите на вашите гости.

Няма как да сгрешите със свеж цветен диван в кухнята
Няма как да сгрешите със свеж цветен диван в кухнята

Качество на дивана за кухня

Вече знаете какъв тип кухненски ъгъл ви е необходим. Сега е важно да изберете мебел, която да ви предложи и отлично качество. Но как да разпознаете добрата изработка?

Тапицерия

Първото нещо, което се набива на очи в един диван, е дамаската. Тя е доста добър показател за класа на цялата мебел. Прекалено меки и отпуснати материи ще загубят добрата си визия в кратък срок. Търсете тъкана дамаска, тип жакардова. Нейната стабилност е много добра и е идеален избор за малък кухненски ъгъл.

За по-обемните дивани е препоръчително да се насочите към скъпа дамаска, която се почиства лесно. Свалящите се калъфи са още един чудесен избор в случая. Допълнителните укрепващи шевове също са много важни. Те ограничават максимално деформациите на плата и визията на самата мебел се поддържа отлично с години.

Конструкция

Много е важно да се спрете на диван със стабилна конструкция. Това означава, че трябва да е изработена от дърво, може да включва и метални укрепващи рамки. Всичко това се подсигурява с тапицерски колани и стабилни пружини. Всеки компромис с основа от талашитени плоскости, покрити с вата, ще ви излезе скъпо. Разпитвайте, проверявайте, изисквайте! Уверете се, че пълнежът е от пяна с висока плътност, а не от парченца дунапрен.

Нестандартни модели

Понякога ситуацията, обстановката или просто личните предпочитания са предразполагащи към решения извън рамката. И за такива случаи има отлични варианти.

  • Ъглов диван комплект

Оформлението на кът за хранене, издържан в един стил е най-лесно с такъв комплект. Той включва ъглов диван, маса и столове, изработени от един и същ материал и с еднаква тапицерия. Придава на пространството завършен вид, като същевременно ви спестява и усилия по покупката и комбинирането на отделните елементи.

Комплектите за хранене са приятна гледка за окото
Комплектите за хранене са приятна гледка за окото
  • Гол кухненски ъгъл

Мнозина предпочитат да спрат избора си на диван само с дървена конструкция или минимум тапицерия. При необходимост удобство при сядане се осигурява с подвижни възглавнички. Голямото предимство тук е лесната поддръжка. Няма риск от цапане, късане, нужда от пране или друга повреда. Големи домашни любимци, които бързо съсипват стандартните мебели, в този случай се отглеждат спокойно и хигиенично.

Диванът тип пейка е идеалният избор за мнозина
Диванът тип пейка е идеалният избор за мнозина Източник: Мебели ВЕНУС
  • Нестандартен кухненски ъглов диван

Винаги можете да си позволите да спрете избора си на нещо нетрадиционно. Ако обичате да се предизвиквате, ако искате да сте различни и мразите шаблоните – този подход е точно за вас. А понякога просто наличното пространство ви подсказва, че има по-правилен начин за усвояването му. Диван с две ъглови секции ще предложи много повече място за сядане в тясно пространство например.

Всяко пространство може да бъде оползотворено с подходящия диван
Всяко пространство може да бъде оползотворено с подходящия диван
  • Използвайте дивана за зониране

Ако спрете избора си на ъглов диван с тапициран гръб, лесно можете да го използвате и като мебел, разделяща пространството на зони. Стандартното разположение в ъгъла или край стената понякога може да е скучно. Ето защо едно такова решение е изключително лесен начин за освежаване на атмосферата.

И накрая – по отношение на цената се придържайте към златната среда. Прекалено евтините дивани няма как да крият перфектно качество. Прекалено скъпите пък ще стоят доста претенциозно на фона на една кухня, колкото и модерна да е тя. Баланс между цена и качество можете да постигнете и като се съобразите с потребителските коментари за определена мебел. Те винаги са полезни.