/Искам нова кухня – откъде да започна?
модрено обзавеждане на кухня

Искам нова кухня – откъде да започна?

Всеки знае, че е много по-лесно да направиш нещо ново, вместо да преправяш вече съществуващо старо. Ако ви предстои обзавеждането на нов дом, това е чудесна възможност да се развихрите и да създадете мечтаната, красива и удобна кухня. От друга страна, вероятно новото жилище е изчерпало голяма част от финансите ви и се налага да обмисляте добре всяка покупка. Нетърпеливи сте, но най-доброто решение в този случай е да действате на етапи. За първия етап ще ви трябват електроуреди, мивка и плот за готвене. Това означава, че ще оборудвате долната част на кухнята.

Започнете от водопровода

Това е мястото, където трябва да разположите мивката, съдомиялната и евентуално пералнята ( която по традиция българите монтират именно в кухнята ). Възможно е, разбира се, и някакво изместване чрез система от тръби, но трябва да имате предвид, че това може да доведе до запушване с нечистотии в бъдеще и да ви създаде много проблеми. Изборът е ваш.

Как да позиционираме печката

След като имате представа къде ще се разположат ползващите вода уреди, следващата стъпка е печката. Нейното положение трябва да съобразите с възможността за отвеждане на изпаренията и миризмите посредством абсорбатор навън. Ако разполагате с достатъчно пространство може да вградите фурната на второ ниво, т.е. върху шкаф. Така тя ще бъде удобно разположена на подходяща височина за обслужване и наблюдение. Освен това ще ви е многократно по-лесно да я почиствате прави, отколкото коленичили и напъхани до половината в нея.

модерно кухненско обзавеждане

Как да изберем подходящи шкафове за нашата кухня

Вече имате представа с какво оставащо пространство разполагате. То ще бъде оползотворено за шкафове. Като правило в тях се съхраняват по-често ползваните в ежедневието уреди и съдове, както и по-тежките такива. Използвайте смело ъгловите пространства. Има подходящи решения за тяхното пълно оползотворяване, които са както много находчиви, така и много удобни.  Задължително оставете място за чекмеджета, в които да съхранявате приборите си за хранене и готвене. Най-добре е да са разположени близо до печката, за да може бързо да бръкнете и извадите каквото ви е нужно. Предвидете макар и тесен, но отделен шкаф, в който да съхранявате препаратите си за почистване и да изхвърляте отпадъците. Подходящото за него място е в близост до мивката.

Помислете за работния плот

Той трябва да ви осигурява достатъчно пространство, за да приготвяте храната без напрежение във вашата кухня. Не го затрупвайте с излишни уреди, които вероятно ще ползвате рядко. По-добре си направете труда да ги извадите от килера, когато ви потрябват, вместо да ви пречат всеки ден и да събират прах. Подберете плота така, че по него да не личат надрасквания и наранявания, защото това е неизбежно в една кухня. Непременно се погрижете за гръб на кухята, който да предпазва стената от мазни и водни пръски. Предвидете и монтирайте върху него, на подходящо разстояние, достатъчно контакти, които да ползвате за електроуредите си. Важно и за двата плота е да се почистват лесно. Избягвайте лъскавите повърхности – лесно се надраскват. Всяко докосване оставя отпечатъци и се поддържа изключително трудно.

кухня в бяло

Втори етап от обзавеждането на кухня

Ако сте изчерпали финансовия си лимит, с това може да приключи първият етап от обзавеждането на кухнята. Когато съберете достатъчно средства, можете да се заемете с втория етап. При него нещата са значително по-лесни, защото обикновено второто ниво на кухненското обзавеждане включва само шкафчета. Раздвижете ги чрез комбинации на плътни и стъклени вратички, монтирайте в тях малки лунички, потърсете интересни хрумки в нета. На всяка цена на дъното на тези шкафове монтирайте осветление, което да дава добра видимост на долния плот. Това е важно, защото домакинята обикновено е с гръб към центъра на стаята и към основното осветление.

Задължително ли е да се консултирам със специалист?

Всичко това можете да постигнете по два начина. Ако използвате индивидуално проектиране, трябва да предвидите допълнително средства за изготвянето на проекта и за неговото изработване по поръчка. Сами обаче бихте могли да се справите не по-зле с тази задача, като ще се наложи да заплатите само монтаж. Голямо удобство на онлайн магазините за мебели например е, че предлагат кухненско обзавеждане на модули. Така във всеки момент можете да си закупите нещо допълнително, което ви е нужно и то ще съвпада по цвят и стил с това, което вече сте закупили. Всички предлагани шкафове и модули са оразмерени, което ще ви улесни в изчисленията. Освен това не е за подценяване и факта, че ако нещо не ви хареса, можете да го върнете в 14-дневен срок.

модулна кухня

И все пак, когато изчислявате бюджета си, не забравяйте да предвидите около 10% за неочаквани разходи. Идеалният вариант би бил да не ви се наложи да ги използвате. Успех!