/Аспираторът не дърпа – защо?
Зщо аспираторът не дърпа

Аспираторът не дърпа – защо?

Предполагаме, че никой не обича домът му да мирише на готвено, а дрехите да носят мирис на пържена храна. За да не попадате в такава ситуация, задължително трябва да монтирате аспиратор в кухнята. Какво се случва обаче, ако той не дърпа изпаренията? Защо се случва това, какъв е проблемът?

Аспираторът не засмуква качествено

Без съмнение тази ситуация е неприятна. Кухнята се изпълва с пара и миризми, а вие търсите начин да спасите положението. Отваряте прозорците, но навън е студена зима и помещението изстива. Да потърсим решение заедно.

Капацитет на засмукване на уреда

Ако вашият уред не се справя добре, причината може да е в неговия капацитет. За да е ефективен аспираторът, той трябва да може да направи минимум 12 цикъла на завъртане на въздуха в помещението. При това, работейки на средна мощност. Ако го използвате постоянно на макс, той много скоро ще започне да показва проблеми.

Ето нагледен пример за това как се изчислява ефективността на екстракция на аспиратора. За целта се използва основна формула:

Еe (m3/h) = S x H x 12
Ee – ефективност на екстракцията, измерваща се в кубични метри за час
S – площ на помещението ( дължина х широчина )
H – височина на помещението
12 – минимален брой цикли на обмяна въздуха за час

Да предположим, че вашата кухня е с размери 3 на 4 метра и висока 2,5 м. Замествайки във формулата ще получим следния резултат.

Ее = (3 х 4) х 2,5 х12
Ее = 12 х 2,5 х 12
Ее = 30 х 12
Ее = 360 м3

Следователно, за вашето помещение минималната изискуема ефективност е 360 м3/ч. Препоръчваме към нея да добавите 15%, които да ви дадат насока какъв уред ви е нужен.

360 х 1,15 = 414 м3

Вече знаете, че вашият аспиратор трябва да има капацитет на екстракция не по-малък от 414 м3/ч. Ако показателите му са по-ниски, проблемът с лошото засмукване на изпарения може да е точно в това.

Разбира се, видът на използваната печка също има значение. Ако готвите на газ, тогава трябва да увеличите броя цикли от 12 на 20.

Ефективността на вашия уред може да бъде изчислена
Ефективността на вашия уред може да бъде изчислена

Правилен монтаж

Правилно монтираният уред покрива няколко основни изисквания.

  1. Отстояние от готварския плот

Колкото по-високо е монтиран аспираторът, толкова по-неефективен е той. За готварски плотове на ток е изчислено, че оптималната височина на отстояние е от 65 до 75 см. Няколкото сантиметра в плюс или минус ви дават възможност да съобразите кухненското си обзавеждане с уреда.

Ако планирате да готвите на газ, тогава разстоянието се увеличава на 75 до 85 см. Така се ограничава и възможността от пожар, т.к. готвите с открит пламък. Имайте предвид обаче, че за новите наклонени аспиратори тези височини са доста по-малки. За печки на ток монтажът е на 35 до 45 см, а за газовите 55 до 65 см. Ето защо най-точна информация ще откриете в инструкцията на аспиратора. Там производителят е посочил препоръчителни размери за монтаж.

Видът на плота за готвене има значение
Видът на плота за готвене има значение

Подвързване към аспирация

Много е важно как ще отвеждате изпаренията от помещението. Добре е да се придържате към правилото – до 250 см дължина на въздуховода и максимум 2 кривки на 90о. Има два основни фактора – вид на тръбите и точка на монтаж.

Вид на тръбите

Можете да избирате между няколко варианта, съобразявайки се с особеностите на вашата кухня.

• Алуминиеви, пластмасови, поцинкована стомана
• Кръгли, квадратни, правоъгълни
• Твърди, гъвкави

Най-често се използват алуминиевите гофрирани тръби, които позволяват лесен и бърз монтаж. Те са леки, огъват се във всички посоки и не изискват допълнителни ъглови съединения. Завоите са плавни, а това повишава ефективността при вентилиране. И не на последно място – цената им е ниска.

Аспирационните тръби са различни видове
Аспирационните тръби са различни видове

Точка на подвързване

Никак не е маловажен фактът къде точно ще включите изхода на аспиратора. Голяма грешка е да мушнете тръбата директно в най-близкия отвор, който видите.
Днес много често коминът се използва имено с такава цел. Трябва обаче да сте наясно с конструкцията му.

В него има две основни камери – една обща и множество присъединителни, излизащи от всяко жилище. Те се включват към общата камера един етаж по-нагоре. Ако вържете аспирацията директно в общата камера, нищо няма да спре миризмите, движещи се по нея, да влизат в дома ви. Правилното свързване е към вашата присъединителна камера. Проучете къде трябва да се включите към комина.

Отдушникът в банята не е опция, макар мнозина да го правят. Скоро ще започнат проблеми със съседите, които ще трябва да дишат изпаренията от вашата кухня. Не си причинявайте това!

Безразборното включване към произволни отвори не е опция
Безразборното включване към произволни отвори не е опция

Най-лесната и правилна вентилация е през стената директно навън. Така няма да пречите на никого, а рискът да се връщат миризми през аспиратора е нулев. Планирайте разпределението на кухнята така, че аспирацията да е близо до външна стена и по възможност до прозорец.

Вашият аспиратор ще изсмуква и отвежда въздуха от стаята. За да функционира правилно, той се нуждае от приток на свеж въздух отвън. Ето защо е важно да отваряте прозореца от време на време. Другият вариант е да монтирате отдушник с клапа на стената, през който да влиза свеж въздух периодично.

Други възможни проблеми

Освен монтажни, проблемите с аспирацията могат да имат и друг характер.

Техническа повреда

Ако всички изисквания по монтажа са спазени, много е вероятно уредът да има технически проблем. За да бъде отстранен той, ще се наложи да потърсите помощ от сервиз. Гаранционен аспиратор с открит дефект ще бъде отремонтиран или заменен с нов.

Замърсени филтри

Уредите в дома се нуждаят от грижа. Колкото по-добре ги поддържате, толкова по-дълго ще ви служат те. Така стои и въпросът с аспиратора. Както знаете, той е оборудван с филтри, които имат за задача да улавят мазните капчици и миниатюрни сажди, изпълващи изпаренията при готвене.

Всичката тази мазнина се натрупва с времето и в един момент филтърът става неефективен. Нещо повече. При готвене мазнината се затопля, размеква и започва да се стича и да капе в съдовете.

Не допускайте да се стига до такава ситуация. Филтрите на аспираторите обикновено са алуминиеви, което ги прави лесни за миене. Можете да ги сложите в съдомиялната и след час те ще светят като нови. Почиствайте филтрите поне веднъж месечно, ако готвите всеки ден.

Както виждате, има твърде много възможни потенциални проблеми, поради които уредът да не работи ефективно. Проверете стъпка по стъпка всяка една вероятност. Надяваме се, че ще откриете причината лесно.