/Обзавеждане за детска стая – как да изберем?
обзавеждане за детска стая

Обзавеждане за детска стая – как да изберем?

Необходимо е да се погрижите за това вашите деца да имат собствена стая, където да могат да се усамотят. По този начин те ще започнат да се чувстват по-самостоятелни и отговорни от по-ранна възраст. В детската стая ще могат да учат, да пишат домашни и да се забавляват. Затова е много важно да изберете правилното обзавеждане за детска стая, която ще радва вашето малко съкровище.

Започнете от стените

Съществуват различни опции, от които можете за изберете – боя, тапети и други. Изборът тук е изцяло ваш. Нещото, с което трябва да се съобразите обаче, е цветът. Цветовете имат различно излъчване. По-тъмносиният цвят има меланхолично излъчване, което е успокояващо и едновременно релаксиращо, докато светлосиният цвят зарежда с енергия и настроение, подобно на жълтия цвят. Тревнозеленото придава усещане за природа и чистота, а червеният цвят – за продуктивност. Бялото винаги е на мода, а и цветът ще накара стаята да се усеща по-голяма и просторна. Нужно е обаче да се съобразите с цвета на мебелите, които ще изберете. Ако решите, че стените ще са в бяло, тогава няма да имате сериозни затруднения с избора на цвят на останалите мебели, но ако изберете друг конкретен цвят ще е трябва да селектирате мебели, чиито цветове си подхождат.

пъстроцветно детско обзавеждане

Леглото

Следващата важна стъпка при избора на мебели за детската стая е да подберете добре леглото. То е може би най-важната част от цялата стая, защото там ще прекарва най-много време вашето съкровище. Децата имат нужда от хубав и регенериращ сън, затова първо изберете матрак, който да бъде удобен за вашето дете. Ако то има здравословни проблеми или алергии, нашият съвет е да закупите ортопедичен или антиалергичен матрак не само за да му доставите максимален комфорт, но и за да се погрижите за неговото здраве. Дизайнът на самото легло също има значение. Ако детето ви обича някое анимационно филмче или има любим герой, можете да потърсите легло с такъв дизайн. Друга опция е да изберете легло с минималистичен и изчистен дизайн. Има различни вариянти, но най-важното е детето да спи спокойно и да е щастливо.

Бюро

Следващата важна стъпка е да изберете подходящо бюро. В противен случай рискувате детето да пише домашните си в леглото или на земята, което ще наруши стойката му и може да доведе до гръбначни изкривявания и други здравословни проблеми. Когато избирате бюро има няколко неща, с които трябва да се съобразите:

  • Големина – бъдете внимателни с размера на бюрото, ако е много голямо ще заема повече пространство в стаята, което може да попречи на детето, докато си играе.
  • Материал – не избирайте бюро от тежък материал, ПДЧ или МДФ са най-добрите опции. То ще е и издръжливо, и лесно за преместване.
  • Повърхностна площ – ако детето има компютър или таблет, се съобразете с повърхностната площ на бюрото. То трябва да има достатъчно пространство, за да може да постави вещите и тетрадките върху бюрото.
  • Допълнителни шкафове – ако детето се нуждае от допълнително място за съхранение, може да закупите бюро с чекмеджета и шкафове
  • Аксесоари – към бюрото може да добавите и разделители, класьори, както и други канцеларски материали
детско бюро

Стол

Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е столът за бюрото. Съществуват много и различни видове – президентски, работнически, геймърски и други. Изборът е ваш, но помнете, че столът трябва да е удобен и да позволява дълъг престой. Също така е необходимо той да следва натуралните извивки на гръбнака, за да е максимално удобен и да предотвратява гръбначни изкривявания.

детски стол за бюро

Довършете вашето обзавеждане за детска стая с гардероб

Не на последно място ще трябва да закупите и място за съхранение на дрехите на вашето дете. Изберете гардероб, който да съответства на  цветовата гама в детската стая. Изборът на модел зависи изцяло от вас – съществуват еднокрилни, двукрилни, ъглови и много други видове.

двукрилен гардероб за детска стая

Потърсете онлайн

Търсенето на мебели за детска стая не е толкова сложно, колкото си мислите. В интернет има налични много на брой онлайн магазини, където можете да откриете всичко, което ви е необходимо. Разглеждането е лесно, сравняването също. Всички тези продукти са на един клик разстояние.