/Градински мебели – красота и шик във вашия двор
Градински мебели

Градински мебели – красота и шик във вашия двор

Нетърпеливи да кажат сбогом на зимата и студа, още през май месец много хора откриват сезона на забавленията на открито. Забавни младежки купони, детски партита или вечери с приятели – всички те ни изпълват с енергия, позитивизъм, настроение.

И ако още не сте се подсигурили с качествени градински мебели, възползвайте се от нашите съвети. По темата обменихме информация с консултантите от онлайн магазин Мебели АРЕНА, които ни запознаха с тенденциите за двора и градината.

Планирайте покупката на вашите градински мебели

Онлайн могат да се видят страхотно оформени кътчета за отмора в двора. Колкото и привлекателен да ви изглежда някой сет обаче, трябва да си зададете няколко важни въпроса. От техния отговор зависи дали покупката е подходяща за вас или не.

Къде ще ги разположите?

Налично пространство – много е важно къде планирате да разположите вашата градинска мебел. Като начало трябва да измерите дължината и ширината на предвидената площ. Добър вариант е дори да си направите скица в мащаб. Нанасяйки там мащабираните мебели, ще добиете реална представа за това как ще изглеждат и какво разстояние ще остане между тях. Ако на тясно място поставите комплект с големи размери, радостта от новата покупка скоро ще бъде заменена от раздразнение.

Тип на основата – много е важно да разполагате с качествен терен за целта. Ако разположите вашите столове директно върху меката почва, краката им ще потъват и ще си създадете много проблеми. В случай че нямате друг вариант, изберете мебели с широка опорна конструкция, която няма как да потъне.

Изберете добре мястото за вашата градинска мебел
Изберете добре мястото за вашата градинска мебел

За какво ще използвате вашите градински мебели?

Ако искате да разполагате с приятно кътче, където да изпиете чаша кафе, да почетете книга или просто да помечтаете със затворени очи, можете да изберете ниска мебел. Маса тип холна, широки и удобни фотьойли, диван с две или три места – това е перфектното място за отмора в летния следобед.

Ако обичате да вечеряте на открито и да се събирате с приятели, трябва да се насочите към друг тип градински мебели. Нуждаете се от удобна и висока маса за хранене, както и удобни столове към нея. Така и на двора ще се чувствате комфортно и уютно като в дома.

Ще се нуждаете ли от допълнителни екстри?

За да бъде удоволствието ви пълно, всеки детайл има значение. От голяма важност е например доброто осветление. То трябва да е дискретно, но и достатъчно интензивно. Добра идея е да се подсигурите с лека шатра, която ще ви защити от неочакван летен дъжд. Голям чадър за защита от следобедното слънце също не би бил излишен. В близост можете да монтирате люлка, за да държите децата под око. Ако някоя от тези идеи ви допада, включете я в предварителния си план.

Осигурете си удобно местенце на двора
Осигурете си удобно местенце на двора

Видове градинска мебел

Мебелите в градината не се различават като функционалност от тези, използвани в дома. Удобна маса, комфортни столове, мек и широк диван, тапицирана пейка – можете да ги закупите като комплект или да ги комбинирате сами.

Типа мебел, която ще изберете, трябва да пасва на вашия натюрел. Ако сте от хората, които обичат да се забавляват, но не и да отделят много време за поддръжка, тогава със сигурност трябва да се спрете на адекватен вариант. Това са мебели, които понасят добре неблагоприятните външни условия и изискват минимална грижа.

Устойчиви градински мебели

  • Пластмаса

Не трябва да свързвате мебелите от пластмаса само с най-евтините варианти за масова употреба. Има чудесни дизайни, които дори няма да предположите, че са от такъв материал. Голямото предимство на тези мебели е, че са издръжливи на дъжд, сняг и слънце. Освен това са сравнително леки, което ще ви позволи да ги местите без проблем

  • Артууд

Това е вид изкуствена дървесина, съчетаваща перфектната визия на дърво с издръжливостта на пластмасата. Такива мебели могат да бъдат оставени на открито целогодишно, без това да се отрази на тяхната функционалност и красота. Здрави и стабилни, те се нуждаят само от почистване с четка и сапунена вода, за да ви предложат удобството си за новия сезон.

Градинските мебели  могат да са красиви, но и на приемлива цена
Градинските мебели могат да са красиви, но и на приемлива цена
  • Метал

Първият вариант е да се спрете на ковано желязо. Такива мебели освен, че са много красиви, са практически вечни. Нанесеното покритие ги защитава от лоши атмосферни условия, а това позволява да ги съхранявате на открито. Неудобството при тях е, че са тежки и масивни. За да се чувствате комфортно на метални столове задължително трябва да разполагате с меки възглавници, а това е допълнителен разход.

Втората възможност е да се спрете на мебелировка от алуминий. Тук проблемът с тежестта не съществува. Огромният плюс на този метал обаче е в неговата устойчивост. Той не корозира, така че ще можете да разчитате на тази си покупка за години напред. Много често масите се комбинират с плот от закалено стъкло, което ги прави по-стабилни и им придава маса.

Градинска мебел от алуминий и ковано желязо
Градинска мебел от алуминий и ковано желязо
  • Изкуствен ратан

Това е друг материал, произведен на основата на пластмаса. С него се постигат много красиви и разнообразни като форма модели градинска мебел. Освен това предлага възможност за цветово разнообразие. Поддържа се лесно – достатъчно е да го измиете със сапунена вода и четка. Можете да сте спокойни, че вашите мебели ще издържат на влага и слънце.

  • Бамбук

Един по-екзотичен вариант за обзавеждане на вашия двор са мебелите от бамбук. Те са изключително красиви, леки и в същото време здрави. Лесни за поддръжка, градинските мебели от бамбук ще задоволят дори и най-капризните стопани. Основният им минус е високата цена, която не всеки е готов да плати.

Изкуственият ратан и бамбука са отличен материал за впечатляващи мебели
Изкуственият ратан и бамбука са отличен материал за впечатляващи мебели

Градински мебели, изискващи внимание и грижа

  • Естествен ратан

Красиво изплетените мебели от ратан предлагат удобство и приятна атмосфера за отдих. Макара да понасят добре капризите на времето, те изискват за тях да се полагат грижи. Добре е след всеки сезон мебелите да се измиват със сапунена вода и изчеткват добре. След пълното им изсъхване трябва да се нанесе слой защитен лак. Така те ще се съхранят в отличен вид за следващото лято, а развитието на гнилостни процеси ще бъде предотвратено.

  • Дърво

Няма спор – дървените мебели са сред най-красивите решения както за интериор, така и за екстериор. За да разчитате на техният комфорт години наред, ще се наложи да положите известни грижи за поддръжката им. Влагата е враг на дървото. Тя предизвиква развитие на плесен, различни гъби и гниене. В дървените мебели ще вложите значителна сума, така че им осигурете защита. Ежегодното лакиране ще ги предпази от повреди, а също така и от вредители по дървесината.

И един последен съвет. Не губете време и изберете вашият градински комплект. Наближи ли активният сезон, цените със сигурност ще скочат.