/Качествени градински дивани и канапета
Градински дивани и канапета

Качествени градински дивани и канапета

Екстериорът на вашия дом е визитната ви картичка. Оформяйки външното пространство е задължително да влагате фантазия и стил, както при осъществяването на интериорните ви идеи. За визията на вашата градина обаче трябва да добавите още щипка креативност.

Освен удобството и комфорта на външните мебели, тук от значение е материала, неговата издръжливост, начин на поддръжка, метод на съхранение. Какви да са вашите критерии за избор на градински диван ще научите тук.

Най-важното за градинските дивани и канапета

Този тип мебели имат една основна задача – създаване на стилно пространство за релакс и забавления. Перфектната формула за техния избор включва два основни компонента – удобство и материал. С правилно отношение и грижа вашият диван ще ви служи дълги години.

Разлика между диван и канапе в градината

Принципните разлики между двата типа мебел са две:

 • Диванът може да предлага допълнителни удобства като ракла, функция сън, лежанка. Канапето предлага няколко места за сядане.
 • В по-голямата си част диваните са с голяма основа, която лежи изцяло на земята. Канапетата имат по-елегантна визия и високи или ниски крачета.

При градинските мебели тези разлики не са осезаеми и често двете понятия се препокриват.

Диван или канапе в градината - изберете сами
Диван или канапе в градината – изберете сами

Визия на градинския диван или канапе

Няма нищо изненадващо в градинските дивани по отношение на дизайна. Те могат да бъдат:

 • С 2,3, 4 или повече места
 • Прави
 • Ъглови
 • П-образни
 • Кръгли
Разнообразието от градински дивани е голямо
Разнообразието от градински дивани е голямо

Предпочитани материали

За външни мебели се залага на устойчиви материали и комбинации от тях.

 • Конструкция от метал и седалки от дърво или ратан
 • Изцяло дървена мебел
 • Метална конструкция
 • Изкуствен или естествен ратан
 • Пластмаса

Удобство и стил на градинското канапе или диван

Освен подходящ размер, правилният избор на външна мебел включва и удобни възглавници от непромокаеми материи. Без тях комфортът е трудно постижим. Те са всъщност и основният елемент, който завършва визията на дивана.

Устойчивост на атмосферни влияния

Често градинските мебели не се съхраняват на специално място, а остават целогодишно на двора. Тяхната устойчивост на всякакви метеорологични условия е от първостепенно значение. Качествената обработка и висока влагоустойчивост гарантират дългогодишна употреба.

Грижа за градинските дивани и канапета

Правилната поддръжка е ключов фактор за дългия живот на градинските мебели. С подходящите грижи те ще запазят своя външен вид в отлично състояние дълго време.

Подходящи материали за градински дивани и канапета

Общото при тези екстериорни мебели е че се залага на максимално опростена конструкция и комфортна тапицерия. Тя е лесна за поставяне и махане с цел съхранение на закрито. Скелетът на дивана или канапето трябва да е устойчив. За него може да се използва непромокаемо покривало.

Пластмаса и изкуствен ратан

Пластмасата е идеалният вариант за един градински диван. Нейните предимства са многобройни.

 • Различни добавки, като например фибростъкло, повишават твърдостта на пластмасовото изделие и го правят много по-устойчиво. Методът на производство (шприцване или формоване) включва високи температури и налягане, което допълнително допринася за заздравяването на материала.
 • Водата по никакъв начин не влияе на пластмасовите изделия. Тя не попива в тях, не ги раздува, не променя вида им. Те са напълно влагоустойчиви.
 • Пластмасата е устойчива срещу въздействието на много химически агенти. В повечето случаи щетите са пренебрежимо малки.
 • Ултравиолетовото лъчение е вредно не само за хората. Резистентността на пластмасата към този спектър обаче значително увеличава нейния живот.
 • Разликите в температурата на околната среда не предизвикват деформации и промени във външния вид на този материал.
 • Мебелите от пластмаса са широко достъпни, защото цените им се движат в нормални граници.
 • Изкуственият ратан също е вид пластмаса. При него се постигат различни текстури, цветове и форми, които правят градинските дивани много привлекателни като визия. Като се добави високата устойчивост на материала, изборът на канапе от изкуствен ратан се превръща в една много разумна покупка.
Градинските дивани от пластмаса са много издръжливи
Градинските дивани от пластмаса са много издръжливи

Дървени градински дивани

Дървените мебели са очарователни със своята простота и естествен чар. За да стане обаче дървесината устойчива, тя изминава дълъг път. В нейната обработка се влагат много време, труд и средства.

 • Правилно обработеният дървен материал е импрегниран и лакиран със защитно покритие от висок клас. Това гарантира неговата устойчивост на влага и вредители.
 • Свиването и отпускането на дървото следствие затопляне и изстиване може да доведе до напукване на защитния слой лак. Винаги проверявайте повърхността на градинския диван или канапе и възстановявайте повредените участъци.
 • За да се предпази дървото, в лаковете се включват подходящи компоненти, които му осигуряват нужната защита срещу ултравиолетовия спектър.
 • Масивното дърво може да понесе големи натоварвания. За изработката на градински дивани и канапета обаче в някои случаи се използват дървесни плоскости. От една страна това е добро дизайнерско решение, а от друга намалява цената. Дори и в този случай товароносимостта на мебелите е отлична.
 • За съжаление градинските дивани от масив са доста скъпи. Компромисен вариант са тези, в които са вложени дървесни плоскости.
Градинският диван от дърво е истинско бижу
Градинският диван от дърво е истинско бижу

Градински дивани и канапета от естествен ратан

За да инвестирате в покупка на такъв диван, вие трябва да сте наясно с качествата на естествения ратан. Красотата му е безспорна, неговата екологичност също. Показва ли обаче този материал добра устойчивост, за да бъде използван за екстериорни мебели?

 • Мебелите от ратан се отличават с лекота. Това обаче съвсем не означава, че той не е здрав. Този вид увивна палма притежава здрава кора, порест среден слой и твърда сърцевина. Когато се обработи с пара, той става гъвкав и запазва придадената му форма след изсушаване. Този процес допринася да се постигне още по-голяма твърдост.
 • Стеблата може да се използват цели или нацепени. В първия случай от тях се изработват корпусите на мебелите. От нацепените ленти се изплитат различни като дизайн седалки, облегалки, декоративни елементи.
 • Правилно обработен с парафин и лак, ратанът е в състояние да понесе доста добре капризите на времето. Ежедневната употреба обаче води до постепенно изтъняване на този защитен слой. Това налага периодично да отделяте време, за да лакирате повърхностите отново. Въпреки това е силно препоръчително, когато не се използва градинският диван от ратан, той да бъде защитен с покривало.

Използване на метал за градински дивани и канапета

Ако трябва да ви препоръчаме материал, който със сигурност ще ви остави удовлетворени, това е алуминият. Той е перфектният вариант и за комбиниране, защото пасва добре на всякакви текстури.

 • Алуминиевата конструкция на вашия градински диван няма да ръждяса, дори да стои на открито. Високата корозионна устойчивост на този метал е сред главните му и най-важни характеристики.
 • Лекотата на алуминиевите мебели е едновременно плюс и минус. От една страна те са много мобилни. От друга страна обаче не могат да устоят на силен вятър или буря и често биват влачени по двора. Това е и основната причина за повредата им.
 • За добрият вид на градинските дивани от алуминий не се изисква специална поддръжка.

Неръждаемата стомана също е чудесен избор. Тя е по-тежка и придава на градинския диван една по-изискана визия.

Всеки градински диван има собствен чар
Всеки градински диван има собствен чар

Вече имате възможност да разгледате онлайн стотици модели градински дивани тук https://www.mebeliarena.bg/двор-и-градина/градински-дивани-и-канапета от разнообразни материали и в широк ценови диапазон.