/Идеи за градинско осветление
Градинско осветление

Идеи за градинско осветление

Има много начини за преобразяване на откритото градинско пространство. Оформяне на кът за отдих, изграждане на беседка, алпинеум, засаждане на екзотични храсти и дървета. Най-достъпен и лесен за осъществяване е един добър проект за градинско осветление. Той ще ви осигури приятна атмосфера за ползотворно време на открито.

Градинското осветление ще промени вашия двор

Без съмнение сте виждали реализирани идеи – в мрежата изобилства от такива. И със сигурност са ви впечатлили. Начина, по който изглежда пространството вечер, осветено по подходящ начин, е различен. Дори приглушени, светлините правят вашия двор достъпен дори през нощта. А летните вечери със семейство или приятели са сбъдната мечта.

Какви типове градинско осветление можете да монтирате?

Прожектори

Градинските прожектори са сред най-предпочитаните. Те могат да се поставят на земята, но също така позволяват монтаж на стена. Предлагат се със стойки, които могат да се завъртат. Това е изключително удобство, особено ако държите да насочите светлината към конкретен обект в градината. Можете да ги откриете във вариант с ел. захранване и слънчеви батерии.

Прожекторите са отличен избор за градинско осветление
Прожекторите са отличен избор за градинско осветление Източник: Мебели АРЕНА

Фенери

Фенерът е познат от векове и носи неподправено очарование в себе си. Такива осветители се предлагат в различни варианти – висящи, монтирани на стълб, за поставяне върху равна повърхност, преносими. Идея от нас – монтирайте няколко основни фенера със захранване. Допълнете обстановката с фенери в същия стил, в които горят свещи. Гарантирано ще впечатлите вашите гости с тази изискана атмосфера на открито!

Фенерите са красиви и впечатляват в мрака
Фенерите са красиви и впечатляват в мрака Източник: Мебели АРЕНА

Светещи стълбове

Такъв тип лампи за градинско осветление ще откриете в различни варианти. Мнозина предпочитат моделите със слънчева батерия. Те са на ниска цена и можете да закупите голямо количество от тях. Така ще маркирате пътеките в двора и всичко ще бъде в един стил.

Други предпочитат да си монтират вариант с електрическо захранване. Причината е, че в повечето случаи тези лампи биват оборудвани с датчик. Така те се включват автоматично, според персоналните настройки на електрониката. Това може да е определен час, степен на осветеност на района или дистанционно пускане по желание.

Светещите стълбове осветяват добре пространството
Светещите стълбове осветяват добре пространството Източник: Мебели АРЕНА

Гирлянди

Използването на светещи гирлянди създава една наистина приказна атмосфера в двора. Те могат да се монтират на различни дървета, перголи, мрежи или да се опънат във всички посоки. Самите лампички са LED, което ги прави икономични, дори когато се захранват с ток. Важното е да сте убедени, че са подходящи за монтаж на открито. Предлагат се също и соларни варианти.

Гирляндите от светлини винаги изглеждат празнично
Гирляндите от светлини винаги изглеждат празнично Източник: Мебели АРЕНА

Фасадно осветление

Можете да откриете огромно разнообразие от фасадни аплици. С тяхна помощ ще осветите различни части на дома, покривайки и големи пространства от градината наоколо. Умелото разпределение на лампите и тяхното подходящо насочване са много важни. Фасадно осветление от такъв тип се комбинира чудесно със соларни лампи за маркиране.

Осветените фасади са приятна гледка
Осветените фасади са приятна гледка Източник: Мебели АРЕНА

Подово осветление

Може би ще се изненадате, но се предлагат и такъв тип градински лампи за вграждане в земя. Те са предвидени за монтаж на земята и са с висок клас на защита. Изискват захранване с електричество, което всъщност е по-трудоемкият и важен процес при техния монтаж. Цената им не е висока и си заслужава да обмислите такъв вариант. Използват се LED лампи, а това ги прави и икономични.

От типа подов монтаж се предлагат и соларни лампи. Често дизайните им са закачливи и интересни, което ги прави отличен избор за осветяване на детски кът. Светещи животински лапички, пчелички, камъчета – закачливи дизайнерски хрумки за настроение.

Светещите пътеки са прекрасна гледка през нощта
Светещите пътеки са прекрасна гледка през нощта Източник: Мебели АРЕНА

Винаги следете за безопасността на градинското осветление

Красивият външен двор е важен за настроението, но неговата безопасност трябва да е на първо място.

Няколко основни правила

  • Никога не се захващайте с електрически монтаж, ако нямате нужните познания за това. Особено когато става дума за полагане на кабели в земята. Трябва да знаете, че са възможни утечки при некачествено свършена работа. Те са потенциален риск за поражение от електричество и не са безобидни. Потърсете услугите на специалист-електротехник.
  • Ако не желаете да влизате в излишни разходи, плащайки за професионална услуга, вариантът е един. Соларните лампи са напълно безопасни и не изискват никакви специални познания и умения. Освен това поставянето им изисква само няколко минути от вашето време.
  • Не оставяйте фенери със запалени свещи на места, където могат да бъдат съборени по невнимание. Особено ако в дома има малки деца или домашни любимци, задължително е те да са на безопасна височина. Едно непремерено движение може да предизвика пожар и големи щети.
  • Не използвайте ярки или премигващи светлини за вашите градински лампи. Дори на вас да ви харесва, това може да е дразнещо за хората, живеещи в съседство. Не позволявайте осветлението ви да се превърне в причина за конфликт. Добре е предварително да поискате одобрение от вашите съседи.

Подберете добре типа светлина

За постигане на по-ефектно градинско осветление ви препоръчваме да избирате топли цветове. Те имат близко до естественото излъчване, а в допълнение смекчават страховитите нощни сенки и контури. Това ще рече да се фокусирате върху жълтата гама, а крушките със синьо-бяла светлина да бъдат резервен вариант.

Създаването на уютна атмосфера не само в дома, но и на двора, изисква доза фантазия и вкус. Не прекалявайте, не претрупвайте и не комбинирайте всички възможни варианти на лампи, които откриете в магазина. Подчинете екстериора на една стилова линия и се придържайте към нея. Така със сигурност ще постигнете по-впечатляващ резултат.