/Създайте истинско спа изживяване с перфектната душ система
Душ системи за баня

Създайте истинско спа изживяване с перфектната душ система

Водата е живот. Тя ни зарежда с енергия и сила, когато я пием. Пак тя, когато влезем по течащия душ, ни ободрява и сякаш отмива от нас негативите от изминалия ден. Водата е съкровище, което трябва да пазим и ценим. Ето защо е много важно как ще оборудваме нашата баня. Тя трябва да ни осигурява нужния комфорт, но трябва и да бъде максимално икономична.

Производителите от бранша постоянно излизат на пазара с нови, модерни и практични решения. Душ системите са сред най-търсените от клиентите артикули и определено има защо.

Какво представлява една душ система

Най-просто казано, душ системата съчетава в себе си няколко основни компонента:

  • стационарна душ глава
  • подвижен душ
  • смесител
  • свързващ шлаух
  • закрепваща тръба

Върху тази основа се създават различни вариации, включват се ефекти, правят се подобрения. Разнообразието от системи за душ е изключително голямо.

Най-важното за основните елементи

Основният елемент в системата е смесителят. Той осигурява достъпа на вода и контрола върху нея. Според дизайнерското решение той може да бъде с чучур или без чучур. Първият вариант е задължителен, когато системата се монтира на вана. В останалите случаи е въпрос на дизайн. Можете да се спрете също на обикновен смесител с кранчета или на такъв с термостат. Той може да бъде настроен на определена температура на водата, ограничавайки риска от попарване. Много полезна опция, когато приучвате малко дете да започне да се къпе само.

Смесител с термостат
Смесител с термостат

Подвижната слушалка също има какво да предложи. Когато е снабдена с определени функции, тя дава възможност да контролирате водата. Обикновено чрез малка лостова система можете да изберете как да се разпръскват водните капки, за да е максимално ефективно обливането при минимален разход на вода. Има модели, предлагащи осем и дори повече варианти на „воден дъжд“. Допълнително ще разгледаме и някои специални варианти.

Основната душ глава е елементът, на който се обръща най-голямо внимание. Тя определя основната визия на цялата система. Може да бъде в разнообразни размери, а също и форми. Водоразпръскването при нея може да се контролира също, предлагайки разнообразни усещания, когато се подложите под водната струя.

Важен елемент в системата е свързващият шлаух. В по-голяма част от случаите той представлява силиконов маркуч, монтиран в метална гофрирана защитна броня. Неприятният момент тук е, че тези гофрирани шлаухи имат склонността да се усукват и следствие на това с времето се разтварят или късат на места. Добрата новина е, че подмяната им е много лесна и бърза, а цената им е ниска. Друг вариант на шлаух е пластмасов маркуч. При него, за по-лесно манипулиране, се разчита на въртене в накрайниците. Подмяната му също не е нито трудна, нито скъпа.

Видове шлаух за душ
Видове шлаух за душ

Видове, характеристики, особености

Можем да говорим много, що се отнася до дизайна на душ системите. Макар да има някои разлики, почти всички модели изглеждат еднакво на пръв поглед. Ярко се отличават онези, които притежават леко ретро излъчване. Ще се учудите колко по-различно изглежда комплектът, издържан във винтидж стилистиката.

Душ система в ретро стил
Душ система в ретро стил

Макар не огромно, но и цветовото разнообразие е налице. Освен стандартните хромирани системи, на пазара се предлагат ефектните розови комплекти, вариации на златно, както и издържани в черно и бяло модели.

Разнообразни цветови решения за душ системи
Разнообразни цветови решения за душ системи

За удобство при къпане към основната тръба на системата могат да бъдат монтирани сапунерка или дори поставка за шампоан и душ гел.

Поставка за душ система
Поставка за душ система

Разнообразни решения има по отношение на монтажа. Най-традиционното решение е стенен монтаж. При него няма никакви особености – използват се изводите за топла и студена вода, а системата се закрепва за стената посредством тръба.

Напълно аналогично на структурите за вграждане на тоалетна чиния, душ системите също могат да бъдат вградени. Правилно подбраният модел ще направи банята изключително впечатляваща. Понякога за основната пита се предпочита таванен монтаж. Когато тя е с големи размери, този тип захващане дава най-добра възможност да се насладите на изживяването. Начинът, по който се разпръсква водата по тялото, интензивността на струята и нейната силата подсилват ефекта на взетия душ. Този монтаж, разбира се, изисква предварителна подготовка, за да се прекара водата, но всяко усилие в тази насока си заслужава.

Душ системи с вграждане в стена или таван
Душ системи с вграждане в стена или таван

Някои хора предпочитат душ система тип хидромасажен панел. Допълнителният плюс е в множеството дюзи, които масажират тялото с водни струи. Чудесен начин да се освободите от натрупания стрес, болка и умора.

Душ система с хидромасажен панел
Душ система с хидромасажен панел

Възможни екстри за душ системи

Може би най-предпочитаната екстра е светещ душ. Тя има единствено емоционален ефект, вкарвайки допълнително настроение и естетическа наслада в банята. Трябва да признаете, че усещането е съвсем различно, когато помещението е тъмно, а вие се къпете в светлина. Уникално! Има душове, които могат да се димират – т.е. цветовете могат да се сменят.

Има и по-усъвършенствани варианти, използващи Bluetooth система. С нейна помощ можете да си пуснете любимата музика, която ще звучи, докато вие взимате душ.

Душ система със светлинни и музикални ефекти
Душ система със светлинни и музикални ефекти

Доста популярни са и различни варианти на подобрения за душа. Наличието на бутон за спиране на водата е много удобна опция – сапунисаното лице не е повод да опипвате слепешката наоколо. В ръкохватката на душа можете да монтирате флакон с предпочитан мирис, който ще ароматизира водата, докато се къпете. Ако пък искате да наситите кожата си с частици турмалин и германий, то тогава се спрете на такъв пълнител. Те имат благотворно въздействие върху цялото тяло, а ползите за здравето са много. Като начало ще подобрите кръвообращението си, за да се освободите от усещането за студени крайници. Тези минерали ускоряват метаболизма и енергизират тялото. Кожата добива по-свеж вид, а сънят се подобрява. Има и някои противопоказания, така че се информирайте предварително за тях. Едно от последните нововъведения за душ е вграждането на турбина и завъртане на главата на душа на 360о. Това е ефективен начин да се намали разходът на вода с до 40%, без да се отрази на качеството и силата на водната струя. Въртящата се турбина увеличава скоростта на изстрелване през дюзите, които пък са по-малки от нормалното. По този начин се създава достатъчно налягане на водата, за да се изкъпете пълноценно с по-малко вода.

Ефекти за душ системи - въртяща глава, бутон, ароматни пълнители, турмалин
Ефекти за душ системи – въртяща глава, бутон, ароматни пълнители, турмалин

Учудващо е, колко много неща са важни за една душ система

Съвременните хора се радват на постиженията на прогреса всеки ден. Дори нещо толкова просто, каквото е къпането, ангажира цяла индустрия в търсене на по-интересни, модерни и икономични решения всеки ден.

Възползвайте се от страхотните ценови предложения, в раздел „Баня и Тоалетна“ на един от водещите търговци на българския пазар МЕБЕЛИ АРЕНА можете да намерите изключително голям асортимент от душ системи със стотици модели на различни производители.