/Най-добрият избор за осветление за баня
Осветление за баня

Най-добрият избор за осветление за баня

Проектът за вашата страхотна баня върви неизменно с планиране на нейното осветление. То е важно толкова, колкото изборът на гранитогрес, мебели, душ. Неглижирането на този аспект от обзавеждането може да провали усилията ви да създадете едно приятно пространство. Банята е скъпо удоволствие, така че не пропилявайте парите си напразно.

Със светлина можете да трансформирате наглед скучно помещение, превръщайки го в приятно и функционално място. Това обаче не е никак лесна задача и изисква да ѝ отделите известно внимание. Съществуват много и различни опции за ефективно осветление и създаване на точната атмосфера.

Девет перфектни идеи за осветление за баня

За практична и стилна баня се възползвайте от нашите съвети и идеи.

Многопластово осветление

Най-добрият начин да постигнете задоволително осветление във всяка точка на вашата баня е да разполагате с няколко отделни светлинни източника. В допълнение е задължително да ги монтирате на минимум две различни по височина нива.

Така разпределени вашите лампи ще осигуряват:

 • общо осветление посредством таванен монтаж
 • околно осветление, монтирано по стените

В някои случаи нивата може да са три или четири. Това зависи от квадратурата на помещението, от стила на обзавеждане и от конкретните ви нужди. Тогава ще бъде включено:

 • акцентиращо осветление, подчертаващо определена зона
 • маркиращо осветление, монтирано на пода или зад някои мебели
Осветление за баня, разположено на две нива
Осветление за баня, разположено на две нива

Висящо осветление за баня

Не лишавайте вашата баня от шанса да разкрие пълния си блясък. Възползвайте се от многобройните предложения и модели полилеи, предназначени за баня. Тяхното бляскаво присъствие ще създаде фокус в помещение с по-големи от стандартните размери.

Такъв акцент пасва чудесно на ултра модерно обзавеждане, но с по-изчистена визия. Така вниманието не се отклонява на различни посоки, а се насочва директно към главния герой в помещението – висящата лампа.

Ако сте привърженици на бляскавата, почти барокова обстановка, това осветление отново би паснало добре. Полилей с многобройни висулки ще отразяват блясъка във всеки орнамент, създавайки почти магична атмосфера.

Висящото осветление за баня може да бъде впечатляващо
Висящото осветление за баня може да бъде впечатляващо

LED светлини

За голяма част от хората е важна практичната страна на въпроса с осветлението. Те държат да разполагат с издръжливи и икономични лампи, които да не им създават грижи. В това отношение LED осветлението за баня няма конкуренция.

То е енергийно ефективно и с гарантирано дълъг живот. Освен това този тип лампи предлагат многобройни възможности за избор, като:

 • Топли светлини
 • Студени светлини
 • Различна цветова гама
 • Разнообразни варианти за монтаж – лентов, точков, лунички, крушки и т.н.
 • Възможност за контрол и промяна

Аплици

Банята е мястото, където ще подготвяте сутрешния си тоалет, ще се бръснете, гримирате, ще правите прически. Именно за това е много важно да разполагате с добре осветено пространство около мивката и огледалото.

Най-добрият начин да го постигнете е като монтирате двустранно аплици на стената. Има модели, позволяващи и монтаж над огледалото. В този случай е важно да изберете модел с насочена светлина. В противен случай тя ще се разсее в помещението и няма да има голяма полза от нея.

Ако разполагате с достатъчно пространство, спокойно можете да използвате аплици за допълнително околно осветление. Те ще придадат мекота на цялостното излъчване и ще облагородят помещението по неподозиран за вас начин.

Аплиците са страхотно допълнение към всяка баня
Аплиците са страхотно допълнение към всяка баня

Вградено осветление за баня

Вградените светлини винаги са се ползвали с успех. Монтирането им в банята също не прави изключение. С тяхна помощ се постига елегантно излъчване и модерна визия.

Можете да вградите светлини на местата, които искате да привличат погледите. По този начин ще подчертаете важен за вас елемент или пространство, на което държите и се гордеете с него.

Подсветка

Това понятие се използва главно, за да се категоризират огледалата с вградени в тях светлини. Това е изключително удобство, от което можете да се възползвате по различни поводи:

 • Допълнителен светлинен източник за козметични процедури
 • Приглушена светлина, достатъчна при нощно ставане
 • Чисто естетична функция за подсилване на ефекта и подчертаване формата на самото огледало

Тези огледала могат да разполагат и с допълнителни екстри като WiFi, термометър, радио и др.

Огледалата с подсветка са много актуални
Огледалата с подсветка са много актуални

Димиране

Използването на димерни ключове е една от екстрите, приложими за LED осветление. Неговата същност е в контролиране интензивността на светлината. По същият начин може да се контролира и смяната на цветовете, ако е монтирано такъв тип осветление.

Този тип контрол дава много възможности и е често използван не само при осветлението за баня. Една идея е да комбинирате промяната на цветовете със смяната на различни музикални парчета, звучащи като тих фон в помещението.

Скрити светлини

Монтирането на светлинен източник зад шкаф, под мивката, около душ кабината и т.н. е приятен начин да създадете романтично настроение и атмосфера в банята. Приглушените светлини успокояват и могат да имат терапевтичен ефект.

Представете си топла вана, ароматни соли и вие, потопени в приятна вода на фона на мека, едва доловима светлина. Разкош!

Скрито осветление може да се монтира на много места в банята
Скрито осветление може да се монтира на много места в банята

Естествена светлина

Не е нужно да ви убеждаваме, че осветената от слънчеви лъчи баня е най-перфектният вариант. Винаги, когато имате възможност, се доверявайте на естествената светлина, влизаща през прозореца.

На стената или на тавана, прозорецът е незаменим и като вентилационен отвор. Притокът на свеж въздух ще помогне банята да изсъхне след ползване много по-бързо, спасявайки ви от неприятната плесен. Баня, обляна в слънчеви лъчи, не може да бъде сравнена с нищо друго!

Осветление за баня за функционално и модерно пространство

Както видяхте, има много възможности за осветяване на вашата баня. Комбинирането на различни варианти също не е изключено, а резултатите могат да бъдат изключително приятни.

Бъдете предвидливи

Дойде ли моментът да планирате вашето осветление за баня, не прибързвайте с решенията. Често допускана грешка е майсторът да започне работа, да положи фаянса и след това собственикът да се сети, че е искал аплици на стената. Вариантът е разбиване или полагане на външен кабел, което е изключително грозно.

Създайте схема на помещението. Отбележете местата, където искате да бъдат монтирани осветителни тела. Извикайте електротехник, който да положи кабелите и да маркира местата на монтаж. След това запознайте майстора по фаянса с намеренията си, за да планира и той своята работа.

Бъдете креативни

За да постигнете търсения комфорт в банята е много важно да създадете функционално пространство. Това може да стане с използването на правилния вид светлина. Без значение дали сте фенове на минимализма, на модните течения или традиционната елегантност, винаги има подходящо решение. Когато го откриете, вие ще подчертаете естетиката на вашата баня и нейния уют.

Избирайте вашето осветление за баня с внимание, основано на нуждите на конкретното пространство. Не се бойте да експериментирате. Бъдете иновативни. Когато нещата се правят с вкус и мярка, резултатът винаги е очарователен. Вашата перфектна баня ви очаква!

Разгледай ТУК стотици уникални предложения за осветление за баня от магазин Мебели АРЕНА.