/Защо бойлерът не загрява?
Бойлерът не затопля водата

Защо бойлерът не загрява?

Всеки съвременен дом разполага с един задължителен минимум от електроуреди. Бойлерът е в челната тройка, разбира се. И когато възникне проблем с него, ситуацията става много неприятна и доста „миризлива“.

Какво представляват битовите бойлери

Бойлерът сам по себе си е голям метален контейнер, служещ за съхранение и затопляне на вода. Но толкова просто ли е всичко всъщност?

Що за уред е бойлерът?

Бойлерът е балон под налягане. Ето защо към него трябва да се подхожда с внимание, разбиране и отговорност. Той може да е много полезен, но и много опасен. За да функционира правилно един бойлер, към него са свързани нагревател, терморегулатор, термична защита, аноден прът, нивомер, изпускателен клапан, индикатори и т.н.

Използваните в домакинствата бойлери основно са два вида.

 1. Обемни

Тяхната вместимост може да варира от 50 до 200 литра, а мощността им е от 1500 до 4000 W. Тези бойлери се различават по начина на монтаж и биват:

 • Вертикални
 • Хоризонтални

Захващането им се осъществява с планки към стената и в двата случая. Разликата е в мястото, което пестят, ако помещението е с нестандартни размери.

2. Проточни

Това са различни мини-варианти на бойлери, които са удобни за монтаж на места като кухни, външни мивки, малки бани и т.н. Тяхната основна задача е да загреят водата в момента, в който пуснете кранчето и тя премине през нагревателя. Ето защо мощността им е много по-голяма от тази на обемните бойлери.

Различни видове бойлери
Различни видове бойлери

Какви са възможните проблеми при бойлерите?

Както при всеки електрически уред, така и при бойлера са възможни повреди. Няколко са основните възможности за тях.

 • Неизправен термостат
 • Натрупване на котлен камък
 • Отлагания върху магнезиевият анод
 • Изгорял нагревател
 • Изгнили уплътнения и много други

Всеки един от тях крие потенциална възможност вашият бойлер да не загрява достатъчно водата.

Защо водата не се топли?

Ще разгледаме най-често срещаните причини, поради които вашият бойлер може да не загрява водата.

Проблем с нагревателя

Възможни са два варианта, които изискват различен подход. И в двата случая обаче ( и по принцип с какъвто и да е проблем с бойлера ), ако нямате нужните познания, не се опитвайте да решавате проблема сами. Обърнете се към техник-специалист. Той ще замери всичко с уред и ще открие проблема бързо. Не поемайте ненужни рискове!

 1. Водата се загрява недостатъчно

Ако водата не успява да достигне температурата, за която е настроен уредът, нагревателят работи. Почти сигурно е обаче, че по него се е натрупало голямо количество котлен камък, което блокира работата му. Твърдата варовикова обвивка действа като изолатор и отдадената от нагревателя топлина не достига до водата.

Тя просто продължава да изпича наслагванията, втвърдявайки ги все повече и образуваща нови и нови слоеве. Изходът от ситуацията е да разглобите бойлера и да извадите нагревателя. Опитайте да го накиснете в разтвор от Калгон за известно време и да почистите наслагванията.

Реално погледнато, парите, които ще похарчите за препарат ще са повече от стойността на нов нагревател. Препоръчваме ви да подмените нагревателя с нов. По този начин ще си решите проблема по-бързо, а това не е без значение.

Варовикът пречи на нагревателя да работи добре
Варовикът пречи на нагревателя да работи добре

2. Водата изобщо не се загрява

Вероятността нагревателят да е изгорял е голяма, но не е единствената възможност. Трябва да се направи замерване, което да установи една от двете възможности:

 • Изключила термична защита
 • Изгорял нагревател

Изключването на защитата не е случайно. Нейната задача е да регистрира проблем и да изключва веригата, предотвратявайки инцидент. Трябва да се проверят възможните проблеми, довели до нейното задействане и да се отстранят.

Ако е дефектирал нагревателят, изходът е единствено смяна с нов.

Проблем с анодната защита

Тази защита представлява неподатлива на корозия стоманена пръчка, покрита със слой магнезий. Целта е варовиковите отлагания да се привличат от този анод, предпазвайки нагревателя от нежелани натрупвания.

Когато се образува твърде голямо натрупване, възможно е нагревателят да спре да работи. Необходимо е да се извади и да се замери неговата изправност. Добра идея е поне веднъж годишно да правите проверка какво е състоянието на анодната защита. При нужда е препоръчително да се подмени, вместо да се чака бойлерът да спре.

Анодната защита предпазва нагревателя
Анодната защита предпазва нагревателя

Повреден терморегулатор

Това устройство има за задача да следи нагряването на водата. То сравнява стойностите на зададената от вас температура и тази на затоплената вода. Ако установи разлики, терморегулаторът съответно ще включи или изключи релето. В случай, че се е повредил, той няма да може да задейства включването и нагревателят няма да започне да нагрява. Водата ще остане студена.

Повреда в кабел

Една от възможните причини може да е банална – прекъснат или прегорял кабел, нагоряла или разхлабена връзка, откачен кабел. Винаги започвайте вашата проверка именно от електрическата захранваща система и може да си спестите доста усилия.

Откриването на повредата е работа за специалист
Откриването на повредата е работа за специалист

Проблем с възвратния клапан

Този клапан, наречен още предпазен, има за задача да поддържа налягането в бойлера в нужните граници. Загряването на водата води до разширяване и съответно повишаване на налягането. Тогава клапанът се отваря и изпуска навън част от водата, понижавайки налягането. Клапанът служи за източване на водата от водосъдържателя при ремонтни дейности.

Той също така позволява на водата да се движи единствено в посока към бойлера. По този начин се предотвратява възможността топлата вече вода да се върне по тръбата, както и не позволява на бойлера да остане празен, ако спре водата.

В случай, че възвратният клапан е повреден, възможно е да се случи точно такава ситуация. Водата се затопля, но се връща по тръбата за студена вода. Вие пускате кранчето за топла вода и установявате, че водата свършва след броени минути.

Както виждате, възможните проблеми при бойлера могат да са не един и два. За да се установи точната причина, поради която водата не се топли, важно е да знаете какво правите. Не експериментирайте – това не е добра идея! Потърсете услугите на специалист. Той ще направи нужните замервания и ще подмени повредените елементи, без да създава риск за вас.

Бойлерът не е безобиден уред. Отнасяйте се към него с нужното внимание и отговорност!