/Предимства и недостатъци на индукционните плотове и котлони за готвене
Индукционни плотове за вграждане

Предимства и недостатъци на индукционните плотове и котлони за готвене

Със сигурност сте чували за индукционен котлон. Знаете ли обаче как работи той и защо би бил чудесен избор за вас?

Науката направи готвенето забавно и лесно

Индукционните плотове за готвене са едни от най-модерните уреди в кухнята. Те използват индукционните технологии за приготвянето на храна. В самите нагревателни зони са монтирани бобини от меден проводник, през които преминава високочестотен променлив ток. Образува се магнитно поле, което създава голям вихров ток, въздействайки директно на дъното на съда. Т.к. материалът на този съд има определено съпротивление, се постига ефект на загряване.

Първите опити за нагряване чрез индукция са направени още през 1909 г. Тогава магнитното поле е преминавало през съда, индуцирайки токове на Фуко. Днес технологията е развита и вече се използва високочестотен ток. Методът е патентован в началото на миналия век, а около 50-те години започват демонстрации, целящи популяризирането му. За целта са използвали парче вестник, поставено между котлона и пълен с вода съд. Въпреки че водата ври, вестникът не се запалва. Така е трябвало да бъдат убедени бъдещите клиенти в безопасността и ефективността на индукционната технология. Целта обаче не е постигната и до серийно производство на този тип котлони така и не се достига.

Бавно, но сигурно настъпва промяна в отношението на потребителите към индукционния метод на готвене. Голямо количество широкодостъпна информация дава възможност хората да се информират относно подробности за процеса, за неговите плюсове и минуси.

Приложение на индукцията в кухнята
Приложение на индукцията в кухнята

Избор на подходящи съдове

За да се създадат нужните условия за протичане на процеса по загряване е изключително важно от какъв материал е изработен съдът. Той трябва да притежава феромагнитни свойства. Подходящи за целта са чугун и неръждаема стомана магнитен тип. Стъкло, алуминий, мед, немагнитна стомана – такива съдове са неприложими. Това обаче не означава, че не можете да ги използвате. За тях се предлагат феромагнитни подложки, които се поставят под дъното. Те се нагряват, отдавайки топлината на съда върху тях.

По принцип производителите на домакински съдове са се постарали доста да облекчат потребителите по отношение на информацията. Върху всеки артикул има отбелязани възможните опции за готвене с него – котлон, газ, индукция и т.н. Така че от вас се иска просто да проверите етикета, преди да закупите нова посуда. И все пак ще ви посочим кои са най-подходящите материали за индукционно готвене.

Съдове от чугун – по принцип този материал е сред най-добрите възможни избори за всяка кухня, без значение от типа на готвене. Чугунените съдове задържат отлично топлината и са незаменими при приготвянето на ястия по метода „бавно готвене“.

Неръждаема стомана – плътното магнитно дъно е отличен избор за готвене върху индукционен плот. Все пак проверете изрично, че това е указано от производителя. Знаете, че пазарът е пълен с фалшиви и некачествени продукти, а и съществуват различни типове неръждавейка.

Емайлирани съдове – тук важи абсолютно същото правило. Винаги проверявайте етикета. Качествените артикули обикновено са тежки и с плътно дъно. Ментетата от ламарина са леки и издават ясен звук при почукване.

Феромагнитна междинна подложка
Феромагнитна междинна подложка

Предимства на индукционните плотове

• Бързина и ефективност – когато веднъж пробвате, ще се уверите колко по-бързо ще приготвите храната си в сравнение с традиционните методи на готвене.

• Коефициентът на полезно действие е почти с 15% по-висок от този на котлоните с електрическо подгряване. Не използвайте съдове с криво и неприлепващо към плота дъно – това е пълна загуба на топлина и енергия.

• Прецизен контрол на температурата – достигането на желаната температура се случва много бързо, което повишава и качеството на готовата храна.

• Безопасност – при работа самият плот не се нагрява, а това практически изключва и възможността да се изгорите на него по невнимание. Отстраняването на съда от котлона автоматично прекъсва и процеса на готвене. Вече няма да се притеснявате дали сте изключили котлона преди да излезете.

• Процесът на затопляне не предизвиква загряване на самия плот, което го прави особено ефективен по отношение на енергийните загуби.

• Лесна поддръжка – понеже плота не се нагрява, върху него не загаря и храна. Почистването е бързо и лесно.

Недостатъци на плотовете за готвене с индукция

• За мнозина това е сравнително високата цена, което обаче е доста относително – скъпото за едни е евтино за други. Въпрос на лична преценка е какви средства можете да отделите за покупка.

• Често като минус се споменава и високата цена на съдовете, които трябва да бъдат закупени. Както вече споменахме, изходът от ситуацията е в закупуването на феромагнитна подложка. Така можете да продължите да използвате наличната си посуда.

• Ако живеете на място, където се регистрират често колебания в тока, има голяма вероятност вашият котлон или плот да се повреди. Това обаче важи с пълна сила и за всички останали електроуреди в дома ви.

Митове за индукционните котлони

Като най-разпространени можем да посочим митовете за вредното им влияние върху човешкото здраве. Дълго време теориите, че работата с индукционна печка вреди на нервната система, води до постоянно главоболие, умора и безсъние, действаха като спирачка пред много от потенциалните купувачи. В допълнение се твърдеше, че този тип котлони не трябва да се ползват от хора с пейсмейкъри, т.к. може да ги блокират. Лъченията действали директно и на нервната система на домашните любимци, като ги карали да се държат странно. И най-нелепата от всички препоръки – при работа с такъв уред да не се приближавате на повече от половин метър от него!

Днес с научни методи вече е доказано, че излъчваните от този тип уреди вълни са сравними или по-малко от тези на една микровълнова печка. В допълнение ще отбележим също, че ежедневно биваме облъчвани от най-различни източници, но изобщо не обръщаме внимание на този факт. Ето защо работата с индукционни котлони е напълно безопасна и всякакви спекулации по темата са безпочвени.

Разнообразни източници на електромагнитни вълни в ежедневието
Разнообразни източници на електромагнитни вълни в ежедневието

Иновации при вградените плотове с индукция

За още по-голямо улеснение на домакините индукционните котлони биват снабдявани с все повече и нови функции. Ще посочим някои от тях, но те не изчерпват в никакъв случай пълния списък с възможности.

PowerBoost – осигурява до 50% повече мощност за по-бързо загряване на котлоните
ReStart – в случай, че нещо изкипи, готварският плот автоматично ще се изключи, като запази последната избрана настройка
CombiZone – осигурява паралелна работа на две индукционни зони, за готвене в голям съд
AutoOn – автоматично започва да отвежда изпаренията веднага щом котлоните се нагреят
DirectSelect Premium – интуитивен сензорен интерфейс с много възможности
• Разширена FlexZone – максимално много пространство на готварския плот за големи съдове
PerfectFry – изключва вероятността от загаряне
Вградена вентилация – интегриран в плота вентилационен модул комбинира най-новите технологии на индукцията и аспиратора в едно. Чрез него се изсмукват парата и миризмите още при появата им над съда за готвене.

Индукционен плот с вградена вентилация
Индукционен плот с вградена вентилация

Какви видове индукционни плотове можете да откриете на пазара

Производителите са се постарали достатъчно много, за да задоволят нуждите и претенциите на всеки един клиент. Именно поради тази причина на пазара не липсва разнообразие от плотове, използващи индукция.

• Плотове с индукционни котлони – при тях това е единственият метод, използван за нагряване на котлоните. Вариантите са разнообразни що се отнася до броя на зоните за готвене и размерите.

Плот за вграждане с индукция
Плот за вграждане с индукция

• Комбиниран плот индукция и стъклокерамика – макар и рядка, такава комбинация съществува.

Комбиниран плот за вграждане индукция и стъклокерамика
Комбиниран плот за вграждане индукция и стъклокерамика

• Комбиниран плот индукция и газ – това всъщност е най-популярната опция. Тя осигурява максимално бързо готвене, при това много икономично.

Комбиниран плот за вграждане газ и индукция
Комбиниран плот за вграждане газ и индукция

Как да се грижим за индукционния плот

Оптималната ефективност на уреда зависи от чистотата на повърхността и осигуряването на плътен контакт между дъното на съда и плота. Ето защо е необходимо да го почиствате редовно, по възможност след всяко готвене. Използвайте навлажнена мека памучна кърпа. Ако случайно има по-сериозно замърсяване, натрийте с препарат, предназначен за такъв тип плотове. В никакъв случай не търкайте с тел или с абразивни кремове. При някои модели плотове има вентилационни отвори. Проверявайте ги за евентуални запушвания и ги поддържайте чисти.

Надяваме се вече се убедихте, че индукционния плот е един чудесен съвременен уред – енергоефективен, прецизен, бърз и красив.