/Как да купите най-добрия хладилник изгодно
Избор на подходящ хладилник

Как да купите най-добрия хладилник изгодно

Има един герой в кухнята, който работи денонощно, грижейки се за свежестта на храната в дома – хладилникът. За съжаление, и той си има лимит на живот и правилно функциониране. Най-вероятно щом сте тук, значи е време да си потърсите нов уред за охлаждане. Ще се постараем да ви дадем най-важните насоки, които да ви помогнат да направите бюджетен, но не и компромисен избор на хладилник.

Съвети за интелигентно пазаруване

Преди да започнете да се давите в океана от предложения, марки, модели и прочие, ние ви хвърляме спасителен пояс. Започнете с няколко прости крачки.

Оценете реалните си потребности

Вземете под внимание следните фактори: с какво място разполагате, от колко човека е вашето домакинство, какъв е типът ви на готвене и хранене. Ако сте фанатични привърженици на замразените пици и други подобни заледени блюда, то по-добре си търсете фризер. Ако пък сте ентусиазирани привърженици на храненето с пресни продукти – идеално! Просто не е необходимо да харчите пари за нещо, което няма да използвате.

Изберете габаритни размери и се придържайте към тях

Огромен хладилник е впечатляващ уред в кухнята, но действително ли имате нужда от него. Големият хладилник навива и големи сметки на електромера. Оптимизирайте размера, за да не губите нито пари, нито пространство.

Разчитайте правилно обозначенията на информационния етикет

Това е етикетът с разноцветните стрелки. Те са там, за да ви посочат класа на енергийна ефективност на уреда. Винаги търсете означение А+, А++ или А+++. Това е максималното по отношение на пестенето на енергия. Върху етикета е посочен и разходът на енергия – например 198 kWh/annum. Това е предполагаемата електроенергия, която хладилникът ще консумира за година. Разделете на 12 и ще получите колко средно на месец ще потребява той. Възможно е разходът да е посочен не за година, а за 1000 часа. Там е указан и литражът на този модел.

Етикет с важната основна информация за продукта
Етикет с важната основна информация за продукта

Литраж

Това е начина, по който се изчислява обема на хладилника. За да получите реална представа, ето как приблизително да разчитате този параметър. 200 литра е обем, достатъчен да съхранява храната на 2 човека. 300 и повече литра е за по-големи домакинства.

Изберете допълнителни екстри, които ще използвате

Ако сте решили, че вашият хладилник трябва да разполага с някаква специална функция, сега е моментът да я добавите към списъка с основни изисквания.

И последно – шанс да спестите

Проверете за промоции, сезонни разпродажби, изплащане с 0% лихва и други подобни възможности.

Време е за пазаруване

Използвайки за изходна база горните данни, вече можете да разгледате подробно вариантите.

При хладилниците с една врата има малка вградена камера, разположена в самия хладилник. Тя е идеалното решение, ако рядко използвате замразена храна. Този опростен дизайн влияе положително на цената.

Друг вариант с малка камера е, ако тя е с отделна врата. Разположена е над хладилника и е известна като горна камера.

Най-популярната версия обаче си остава комбиниран хладилник с фризер. Той е разположен в долната част на уреда и може да предлага 2 или 3 чекмеджета. Ако размерът на хладилника ви устройва, такава покупка определено би била добър избор.

Различни модели хладилници
Различни модели хладилници

Другият важен момент касае вътрешното разпределение на пространството. Може да разполагате с различен брой полици и чекмеджета, но е важно те да предлагат възможност за рационално съхранение. Рафтове, наблъскани един до друг, не ви осигуряват реално никакъв шанс да приберете тенджера, кана или дори диня. Важно е да има поне едно широко отделение. В някои хладилници има обособена Фреш-зона, която поддържа температура между 0 и 2 градуса. Там могат да се съхраняват салати, плодове и зеленчуци, които ще се запазят свежи дълго време.

Достатъчно висок хладилник може да ви осигури повече от 4 отделения, включително 2 Фреш-зони и рафт за напитки. Този избор зависи от вашия бюджет.

И накрая – хладилник Side by side. Това са модели с две врати, отварящи се в противоположни посоки. Такъв уред може да има внушителни размери, но и предлага достатъчно много възможности. Ако имате голямо семейство, съвсем нормално е, да използвате големи количества храна. Ще разполагате с достатъчно на брой рафтове, зони за свежо съхранение, камера и фризер. Той може да се намира в долната част или да е организиран зад една от двете врати. Въпрос на дизайн.

Различен тип разпределение при хладилник Side by Side
Различен тип разпределение при хладилник Side by Side

Да се поглезим с няколко екстри

Има някои допълнителни възможности за хладилниците, които евентуално да включите към списъка с изисквания.

Диспенсер за вода е една такава екстра. Той осигурява студена вода през кранче, монтирано на вратата. Може да е комбиниран с пречистващ филтър или ледогенератор.

Генераторът за лед може да се предлага и като самостоятелна допълнителна възможност. Той генерира лед – на кубчета или натрошен. Вторият вариант е по-скъп, защото изисква специален нож за трошене.

Нулево отделение е зона, която поддържа температура 0оС. Това ви дава възможност да съхраните меса и бързо развалящи се продукти за 2-3 дни, без да ги замразявате.

Камерата за вино е предназначена да поддържа оптимални условия за съхранение на напитката. Тя разполага със стелажи за поставяне на бутилките, а понякога е снабдена и с филтър с активен въглен, обиращ неприятните миризми.

За любителите на добрите питиета се предлага и мини бар, който обикновено е отделна камера за съхранение.

Хладилници с различни допълнителни възможности
Хладилници с различни допълнителни възможности

И още нещо важно за финал

Имате възможност да избирате между модели с един или с два компресора. Хладилниците с един компресор са по-евтини. Тук обаче сме длъжни да отбележим, че повреди ли се той, ще изключат и хладилникът, и фризерът ви. Двата компресора съответно си разпределят работата, това ги натоварва по-малко и те излизат от строя много по-рядко. Цената им е по-висока, но е добре да обмислите вариант за такава покупка.

Освен това по-голяма част от моделите се предлагат и във вариант за вграждане, ако имате нужда от такава опция.

Проявете хладна мъдрост, купувайки вашия уред за изстудяване

Без съмнение вие заслужавате най-доброто. Разглеждайте, четете, сравнявайте. Един и същ модел можете да откриете на няколко различни цени. Просто отделете малко време за това проучване и вие ще си купите не просто електроуред. Ще си купите верен помощник в кулинарните приключения, приятел в здравословното хранене и грижовен спестовник.

Българският пазар предлага огромен избор от модели хладилници. Заслужава си да разгледате сайта на един от водещите търговци в раздел „Бяла техника“ разгледайте хладилниците на Мебели АРЕНА, където изборът е изключително улеснен от множеството филтри, а и винаги можете да получите адекватна информация и насоки от консултантите по телефон.