/Подробно ръководство за парково осветление
Ефектно парково осветление

Подробно ръководство за парково осветление

Парковото осветление играе важна роля в трансформирането на обществените пространства и градините в оазиси на светлина и красота. Това не е просто функционален аспект, но и израз на изкуството да съчетаваме светлина и тъмнина, за да създадем атмосфера и комфорт. Ние, експертите на Мебели АРЕНА, решихме да разгледаме значението на парковото осветление, иновативните технологии и дизайнерските тенденции, които се използват, за да направят градина или обществено пространство по-привлекателно и функционално. Осветете с нас пътя към магията на вечерните часове.

Съществуват различни видове парково осветление

Няма универсален метод за осветяване на големи открити пространства. Всеки парк има своите особености, изискващи индивидуален подход. Все пак можем да класифицираме основните типове осветление, които се прилагат почти навсякъде.

Осветление за пътеки и алеи

Местата за движение трябва да са ясно видими, за да се избегнат инциденти. Подходите са основно два:

  • Маркиране на алеите двустранно с високи лампи, осветяващи големи пространства. Те насочват движението с лекота, лесно забележими са отдалеко и са безопасни за хората.
  • Нископрофилни лампи е възможно да бъдат поставени край странични пътеки и по-рядко посещавани места. Те не са толкова ярки и служат главно за маркировка.
Високите лампи са предпочитан вариант за парково осветление
Високите лампи са предпочитан вариант за парково осветление

Парково осветление за големи площи

Големите открити пространства в парковете не е подходящо да се осветяват с голям брой лампи. И тук, както в цялата държава, се търси рентабилност и трябва да се правят икономии, за да се изпълни определен бюджет. Ето защо най-практичното решение е осветяване с прожектори.

Освен, че светлинните лъчи покриват голямо пространство, те могат да бъдат насочени така, че да се акцентира върху определен забележителен обект в парка – статуя, чешма, вековно дърво. Този тип светлина предизвиква усещане за дълбочина в пейзажа и е интересно изживяване.

Прожектори за парково осветление са мощни и осветяват добре
Прожекторите са мощни и осветяват добре

Осветление с цел акцентиране

Главната цел на този тип осветление е да привлече вниманието на посетителите към определен обект в парка. Популярен избор са фонтаните и изкуствените езерца, които са любими места за посещение от много хора. Различни архитектурни елементи, мостове, параклиси, беседки и още много други са подходящи за такъв тип парково осветление.

Забавно декоративно осветление

Целта на този тип парково осветление е да се повиши настроението на посетителите. Нестандартни форми на осветителните тела, изграждане на светлинни сюжети, цветни и сменящи се светлини – всичко това доставя естетическа наслада на хората. Монтирани по земята, по дърветата или над главите на преминаващите, декоративните светлини са сред най-любимите и на деца, и на възрастни.

Светлините могат да бъдат забавни и очарователни
Светлините могат да бъдат забавни и очарователни

Захранващи източници за парково осветление

Енергийната ефективност е показател, който строго се контролира на всички нива. Ето защо изискванията в тази насока са сериозни, което пък е истинско предизвикателство за изпълнителите на проектите за парково осветление.

Използват се основно няколко захранващи източника.

Електрически ток

Често системите за осветление използват именно електрическата мрежа, за да се захранват. Те са надеждни и осигуряват интензивно осветление. По отношение на цената обаче не винаги са най-изгодният вариант. Приблизително така стоят нещата и с екологичната страна на въпроса.

Соларни системи

Това екологично решение е сред най-рентабилните в дългосрочен план. Осветителите съхраняват слънчева енергия в мини соларни батерии през светлата част на денонощието, а в тъмната част я излъчват под формата на светлина. Няма по-добър начин за намаляване на сметките за електричество, т.к. на практика тази светлина е безплатна.

Слънчевата светлина е мощен източник на енергия
Слънчевата светлина е мощен източник на енергия

Вятърна енергия

Има доста места в страната, където постоянните ветрове са част от пейзажа. За тези райони използването на малки вятърни турбини е друг удобен начин да се произвежда енергия без пари. Комбинирането на двата метода – вятърна турбина и соларна батерия – може да повиши многократно ефекта и надеждността на такава система.

Осигуряването на допълнителна мощност за парково осветление от природни източници е алтернатива, която е и високоекологична. Плюсовете тук са много и целта е тяхното прилагане да се увеличи драстично.

Захранване с батерии

Батериите имат определена мощност, която ограничава използването им в определен времеви отрязък. Като се вземе предвид и факта, че негодните батерии се смятат за опасен отпадък и трябва да се унищожават при определени условия, то тяхната употреба следва да бъде минимизирана.

Използването на осветление с такъв тип захранване е удачно за инцидентни събития, когато няма друга алтернатива. Самите осветителни тела са преносими и не изискват монтаж.

Основи на доброто парково осветление

Както вече споменахме, не всички паркове разполагат с еднакви възможности и бюджет. При проектирането трябва да се претеглят много фактори ЗА и ПРОТИВ, даващи насоки за целесъобразността на инвестицията в съответния парк. Екологичната страна на въпроса също се гледа под лупа. Ето защо LED осветлението на соларни батерии е сред най-толерираните избори. Причините са в многобройните плюсове от тяхното използване.

Енергийна ефективност

LED светлините са изключително ефективни по отношение на енергията. Те консумират малко електроенергия, без това да се отразява на качеството на излъчваната светлина. Тя е силна, ярка и надеждна. Тези положителни характеристики на LED осветителните тела ги извадиха в челните редици на осветителните технологии, измествайки почти на 100% традиционните методи за осветление.

Минимална поддръжка

LED лампите имат по-дълъг живот, което се дължи на технологията, която използват. Ето защо тяхната смяна се налага няколко пъти по-рядко в сравнение с конвенционалните крушки, които се използваха в близкото минало. Разходите за поддръжка намаляват, както и тези за покупка на нови крушки.

Екологични ползи

LED технологията, захранвана със слънчева енергия, не отделя вредни емисии. Използването ѝ не е свързано и с консумация на каквито и да било невъзобновяеми ресурси. Ето защо, използването им е силно препоръчително във всички области на живота, не само при парковото осветление.

Красиво осветен фонтан в парка
Красиво осветен фонтан в парка

Минимални разходи

Използването на LED лампи със слънчеви батерии изисква първоначална инвестиция, която е напълно оправдана в дългосрочен план. Спестените средства от електроенергия и поддръжка ги правят изключително рентабилен избор.

Мерки за сигурност и безопасност в парковете

Освен места за забавление, парковете често са и места за извършване на злонамерени действия, хулигански прояви и нападения над личността. Ето защо е от изключителна важност безопасността на хората да бъде гарантирана, а осветлението – на ниво. Предприемат се редица мерки, за да могат посетителите да се чувстват защитени в парка.

Видеонаблюдение

На много места се инсталират камери за видеонаблюдение, които в случай на нужда предоставят необходимия доказателствен материал на органите на реда. В голяма част от случаите те действат възпиращо на вандалите.

Подсилени осветителни тела

Безпричинното чупене и рушене на обществена собственост не е нещо, което вече ни изненадва. За да се ограничи възможността местните „герои“ да изпробват силите си върху осветителните тела, те трябва да отговарят на определени характеристики.

  • Височина – монтирането на лампите на високи пилони е вариант, който затруднява достъпа до тях.
  • Монолитност – неразглобяемите защитни декоративни решетки предпазват лампите от кражба и унищожение в по-голяма част от случаите.
  • Труден демонтаж – вкопаването на голяма дълбочина ограничава шансовете лампа да бъде открадната.

Периодична поддръжка

Редовните обходи на района и проверката на осветителните тела могат да покажат наличие на проблем в зародиш. По този начин той ще бъде отстранен безпроблемно и бързо.

Обществено съзнание

Проявата на гражданска съвест и отговорност е непозната дефиниция за мнозина. За щастие обаче има и будни граждани, които следят за нарушения, предотвратяват ги или сигнализират за проблема съответните инстанции.

В този свят, който става все по-забързан, все по-негостоприемен и изискващ, едно местенце за релакс е истински дар. От нас зависи да го опазим, да му се радваме и да се възползваме пълноценно от него.